Θηλασμός τους καλοκαιρινούς μήνες

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η διάθεση για εξόδους μεγάλη! Ο θηλασμός του παιδιού σας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να χαρείτε μία βόλτα.

Αρκετές γυναίκες αισθάνονται άβολα με τον θηλασμό σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε ότι αποτελεί μια απόλυτα φυσική ανάγκη του βρέφους και είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να προσφέρει θηλασμό στο παιδί της, όταν και όπου το χρειάζεται. Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται και νομικά με την ψήφιση του υπ. αρ. 4316/2014 νόμου για την προστασία της μητρότητας.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ρούχα θηλασμού ή ποδιές θηλασμού, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε άνετα αλλά και να αποφύγετε τυχόν αδιάκριτα βλέμματα. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε μια πρακτική στο σπίτι πριν βγείτε, ώστε να είστε έτοιμη!

Φυσικά και ο θηλασμός στο sling, ειδικά για πιο μικρά μωράκια, είναι μια επιλογή, αλλά λόγω καλοκαιριού και ζέστης, είναι προτιμότερο να θηλάζει εκτός, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία με την δέρμα με δέρμα επαφή.

Αν παρ’ όλ’ αυτά προτιμάτε να θηλάσετε σε πιο απομονωμένους χώρους, μπορείτε να μετακινηθείτε σε κατάλληλο χώρο (εφόσον υπάρχει διαθέσιμος) ή στο αυτοκίνητο.

Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο θηλασμός δεν σταματάει ούτε στην παραλία ή στην πισίνα. Οι νέες μαμάδες μπορούν να απολαύσουν την κολύμβησή τους και να θηλάσουν όποτε χρειαστεί. (το παρεό εδώ μπορεί να λειτουργήσει ως ποδιά θηλασμού!)

Παρ’ όλο που ακούγεται ότι με το μπάνιο στην θάλασσα το γάλα μειώνεται, αυτό δεν ισχύει. Το μητρικό γάλα δεν επηρεάζεται ούτε από την θερμοκρασία που ανεβάζει το σώμα στον ήλιο, ούτε από την θερμοκρασία του νερού της θάλασσας ή της πισίνας. Το μόνο θέμα που μπορεί να προκύψει στην παραλία είναι η μυρωδιά από το γάλα να προσελκύσει έντομα (μέλισσες ή σφήκες). Σε αυτήν την περίπτωση αποφεύγεται τις έντονες κινήσεις. Ωστόσο, αν σας τσιμπήσει έντομο, το γάλα δεν επηρεάζεται σε ποσότητα ή και ποιότητα και μπορείτε να συνεχίσετε τον θηλασμό.

Επίσης, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, τα βρεφάκια, όπως κι εμείς, διψάνε περισσότερο και γι’ αυτό κάνουν πιο συχνούς θηλασμούς. Φυσικά στην παραλία ή στην πισίνα, είναι σημαντικό να τηρούνται οι βασικές συμβουλές σχετικά με την αντηλιακή προστασία στα βρέφη.

Τέλος, παρ’ όλο που και αυτό το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid, τηρώντας τις βασικές παιδιατρικές συμβουλές, μπορείτε να βγείτε και να απολαύσετε την βόλτα σας!

Καλές βόλτες και καλές βουτιές!!!

ΠΗΓΕΣ

Δρ Πατσούρου Άννα, «Θηλασμός: Μια υπέροχη εμπειρία», Εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2013
Breastfeeding in public, Office on Womens Health, http//www.womenshealth.gov, 2021
Breastfeeding in Public, http//www.whattoexpect.com, 2021

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης