Κι αν κάτι δεν πάει καλά με τον θηλασμό;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Διαβάζοντας τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, είναι πιθανό να προκύψει άγχος ή αγωνία σε μια γυναίκα, στην πιθανότητα του μη αποκλειστικού θηλασμού. Κάποιες γυναίκες, επίσης, αν τυχόν προκύψουν δυσκολίες, μπορεί να αισθανθούν ματαίωση, ενοχή, μελαγχολία, αίσθημα ανεπάρκειας ως μαμάδες…

Πράγματι ο θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο, κάποιες φορές προκύπτουν δυσκολίες ή μπορεί οι οικονομικές /εργασιακές συνθήκες ή άλλοι λόγοι να μην επιτρέπουν την έναρξη ή συνέχιση για το επιθυμητό διάστημα.

Για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες από την αρχή, είναι σημαντικό από την διάρκεια της εγκυμοσύνης να λάβετε ενημέρωση από ομάδες προετοιμασίας και να επιλέξετε την μαία που θα σας υποστηρίξει στον τοκετό αλλά και μετά τον τοκετό για την έναρξη κι εδραίωση του θηλασμού. Επίσης, είναι σημαντικό το μαιευτήριο να είναι φιλικό για την μαμά – νεογνό (να ακολουθεί τα 10 βήματα για επιτυχή Μητρικό Θηλασμό) και να κάνετε επιλογή rooming – in. Και φυσικά η υποστήριξη από τον σύντροφο ή το κοντινό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε χώρους που διοργανώνουν συναντήσεις με ομάδες για θηλάζουσες.

Αν παρ’ όλη την επιθυμία και υποστήριξη δεν επιτευχθεί ο αποκλειστικός θηλασμός ή τελικά η σίτιση γίνει μόνο με γάλα σε σκόνη, τα συναισθήματα ανεπάρκειας κι ενοχής δεν έχουν κανένα όφελος. Θυμηθείτε ότι ο θηλασμός εμπεριέχει την αγκαλιά, την βλεμματική επαφή, το χάδι, την ομιλία, την επικοινωνία κι αλληλεπίδραση με το νεογνό – βρέφος. Όλα αυτά όμως τα προσφέρετε στο παιδί σας κι εκτός θηλασμού. Ο θηλασμός είναι ένας τρόπος σύνδεσης, δεν είναι ο μόνος! Ο θηλασμός είναι κομμάτι της μητρότητας, αλλά δεν είναι το μόνο. Δημιουργήστε τις καλύτερες συνθήκες για αυτό που πραγματικά επιθυμείτε και αν τυχόν κάτι πάει διαφορετικά από αυτό που θέλατε, τουλάχιστον θα ξέρετε ότι κάνατε το καλύτερο και για τους δυο σας!

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης