Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Joint statement by UNICEF Executive Director Catherine Russell and WHO Director – General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus on the occasion of World Breastfeeding Week
1 August 2023

Την τελευταία δεκαετία πολλές χώρες έχουν αυξήσει τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού. Φυσικά μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση με την υποστήριξη και προστασία του θηλασμού στο χώρο εργασίας.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι «Ας κάνουμε τον θηλασμό στον χώρο εργασίας, να δουλέψει!» – «Let’s make breastfeeding at work, work».

Η UNICEF και ο Π.Ο.Υ. τονίζουν την ανάγκη για υποστήριξη του θηλασμού στον χώρο εργασίας, με σκοπό την αύξηση των ποσοστών θηλασμού παγκοσμίως.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά του θηλασμού πέφτουν με την επιστροφή στην εργασία. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό εμποδίζεται, όταν ο εργασιακός χώρος υποστηρίζει τον θηλασμό. Αυξημένα ποσοστά θηλασμού έχουν επιτευχθεί στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στις Φιλιπίννες, την Σομαλία, το Βιετνάμ και στις νήσους Μάρσαλ. Ο στόχος είναι μέχρι το 2030 τα ποσοστά του θηλασμού παγκοσμίως, να φτάσουν το 70%.

Φιλικοί για την οικογένεια χώροι εργασίας παρέχουν:

  • Άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών
  • Διαλείμματα Θηλασμού
  • Χώρους Θηλασμού (για θηλασμό ή χρήση θηλάστρου)

Χώροι εργασίας με πολιτικές φιλικές για την οικογένεια και τον θηλασμό, επωφελούνται και οικονομικά, καθώς αποφεύγονται οι απουσίες, οι παραιτήσεις και μειώνεται το κόστος από την πρόσληψη κι εκπαίδευση νέου προσωπικού.

Η υποστήριξη του θηλασμού στον εργασιακό χώρο είναι ωφέλιμη για τις μητέρες, τα βρέφη και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, η UNISEF και ο Π.Ο.Υ. καλούν τις κυβερνήσεις, τους δωρητές, τους πολίτες αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για:

  • Να εξασφαλίσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για όλες τις εργαζόμενες μητέρες
  • Να παρέχουν ικανοποιητική άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών για τουλάχιστον 18 εβδομάδες και ιδανικά για μια περίοδο έξι μηνών μετά τον τοκετό.
  • Να ενισχυθούν οι πολιτικές και τα προγράμματα που υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου ενός εθνικού προγράμματος που ρυθμίζει και προάγει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τον θηλασμό στον εργασιακό χώρο.

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης