Επιτέλους το καλοκαίρι έφτασε και μαζί με αυτό χαιρόμαστε την ευεργετική επίδραση του ήλιου. Ωστόσο, για να είναι μόνο ευεργετική η επίδραση του ήλιου, καλό θα είναι να έχουμε στην σκέψη μας και την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία. Πως θα επιλέξουμε το σωστό αντιηλιακό για εμάς και την οικογένειά μας; Πότε θα εκθέσουμε το μικρό μας βρέφος στις ακτίνες του ήλιου;
Οι διάφορες παιδιατρικές και δερματολογικές εταιρείες συστήνουν την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για τα βρέφη κάτω των 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει γιατί στην παιδική ηλικία «γράφουν» βλάβες του δέρματος που θα φανούν αργότερα, ακόμα και στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο, σε χώρες όπως η δική μας, η οδηγία καθολικής αποφυγής στον ήλιο φαντάζει μη ρεαλιστικός στόχος. Από την άλλη τα αντιηλιακά, για προφανείς λόγους δεοντολογίας, στις κλινικές μελέτες τους δεν συμπεριλαμβάνουν ηλικίες κάτω των 6 μηνών. Οπότε θα ήταν ανακόλουθο να δώσει κάποιος την οδηγία για ελεύθερη χρήση αντιηλιακών σε αυτές τις ηλικίες.
Μια ισορροπία των δύο, με μικρούς συμβιβασμούς, είναι μάλλον η ρεαλιστικά εφαρμόσιμη λύση για τις μικρές αυτές ηλικίες. Το οποίο στην πράξη σημαίνει:
Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι η επιλογή του αντιηλιακού. Επιλέγουμε αντιηλιακά όπου υπερέχουν τα φυσικά φίλτρα όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε για σήμανση έναντι και της UVA ακτινοβολίας (όχι μόνο έναντι της UVB). Αποφεύγουμε ουσίες όπως το οκτοκρυλένιο. Δυστυχώς θα το βρείτε ακόμα σε πολλά αντιηλιακά, παρ’ όλο που ενέχει κίνδυνο τοξικών επιδράσεων. Τα αντιηλιακά που απευθύνονται στους μικρούς μας φίλους περιέχουν και αρκετά ενυδατικά στοιχεία, κάτι απολύτως επιθυμητό.
Τέλος, για τους λιγότερο μικρούς φίλους, που έχουν αρχίσει να είναι πολύ κινητικοί και αδυνατούμε να τους ακινητοποιήσουμε προκειμένου να γίνει σωστά η επάλειψη του αντιηλιακού, προτιμήστε κάποιο που είναι λεπτόρρευστο ή σε μορφή σπρέι. Έτσι και δεν θα χαθεί η υπομονή του μικρού μας συνοδού και θα τον έχουμε προστατέψει αποτελεσματικά. Τα water-resistant προτιμώνται για αυτές τις ηλικίες για τους ίδιους λόγους. Βέβαια υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και με αυτά, αν ξεχαστούμε και σκουπιστούμε, τότε θα πρέπει να γίνει εκ νέου επάλειψη.
Συνοψίζοντας, υπενθυμίζουμε ότι η επίδραση του ήλιου στην υγεία μας είναι ευεργετική μόνο στην περίπτωση που γίνεται με μέτρο και λαμβάνοντας όλα τα γνωστά, παραδοσιακά και δοκιμασμένα μέτρα, πέραν της χρήσης αντιηλιακού. Αυτά είναι κυρίως η εφαρμογή σωστού καπέλου και η επιδίωξη πυκνής σκιάς που δημιουργείται από φυσική βλάστηση.
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και βουτιές με ασφάλεια!!!