Ο θηλασμός είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, ωστόσο στην αρχή ειδικά, μπορούν να προκύψουν κάποιες δυσκολίες. Η πιο συνηθισμένη είναι ο τραυματισμός των θηλών. Αρκετά συχνά όμως εμφανίζεται και η υπερφόρτωση των μαστών. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό.
Τις πρώτες 2 ημέρες μετά τον τοκετό οι γυναίκες έχουν το πρώτο γάλα, που ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Έχει κιτρινωπό ή διαφανές χρώμα κι έχει την μορφή σταγόνων. Παρ’ όλ’ αυτά είναι η ποσότητα που χρειάζεται το νεογνό, καθώς το στομάχι του είναι μικρό σε μέγεθος. Στο 2ο προς 3ο 24ωρο συνήθως (κάποιες φορές μπορεί να καθυστερήσει λίγες ημέρες), το στήθος αρχίζει και βαραίνει που σημαίνει ότι “κατεβαίνει” το γάλα. Σε αυτήν την φάση είναι απαραίτητο ένα σουτιέν, για να στηρίζει το στήθος. Στις περισσότερες γυναίκες το στήθος στο 3ο 24ωρο είναι απλά βαρύ, που σημαίνει ότι με τους συχνούς θηλασμούς και την στήριξη με ένα μαλακό αλλά σταθερό σουτιέν, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι παραπάνω. Μάλιστα, μετά από 2 – 3 ημέρες συνήθως, το στήθος μαλακώνει. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες από την φύση τους, παράγουν περισσότερο γάλα από αυτό που χρειάζεται το νεογνό, με αποτέλεσμα το γάλα να συγκεντρώνεται στους γαλακτοφόρους αδένες και να προκαλείται υπερφόρτωση των μαστών.
Τα στοιχεία που δείχνουν υπερφόρτωση είναι:
Αν δεν αντιμετωπιστεί η υπερφόρτωση, το γάλα που μένει στους γαλακτοφόρους αδένες, θα προκαλέσει φλεγμονή και τελικά θα εμφανιστεί μαστίτιδα, που συνοδεύεται από πυρετό.
Εκτός από την υπερπαραγωγή του γάλακτος υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση.
Προδιαθεσικοί παράγοντες για υπερφόρτωση
Αντιμετώπιση υπερφόρτωσης
Η υπερφόρτωση είναι ένα θέμα που μπορεί να σας δυσκολέψει, αλλά αντιμετωπίζεται και συνήθως μετά από λίγες ημέρες το πρήξιμο έχει υποχωρήσει. Σε ένα μόνο πολύ μικρό αριθμό γυναικών, θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από 40 ημέρες για να ισορροπήσει το στήθος. Με την κατάλληλη υποστήριξη από τους ειδικούς στα θέματα του θηλασμού και φυσικά από την προσωπική σας μαία, θα έχετε την απαραίτητη συμβουλευτική και καθοδήγηση για να ξεπεράσετε το θέμα της υπερφόρτωσης.
Τί μπορείτε να κάνετε
Να θυμάστε οτι όσο κι αν πιστεύετε οτι δεν θα ξεπεράσετε ποτέ την δυσκολία που αντιμετωπίζετε, το σίγουρο είναι οτι θα έρθει η στιγμή που θα μπορείτε πλέον να απολαμβάνετε τους θηλασμούς!
Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού – Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού, www.epilegothilasmo.gr
Oversupply, La Leche League International, https://www.llli.org/breastfeeding-info/oversupply/