Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Joint statement by UNICEF Executive Director Catherine Russell and WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus on the occasion of World Breastfeeding Week
31 July 2022

Καθώς η παγκόσμια κρίση συνεχίζει να απειλεί την υγεία και την επιβίωση εκατομμυρίων βρεφών και παιδιών, η σημασία του θηλασμού ως η καλύτερη αρχή στη ζωή, είναι πιο καίρια από ποτέ.

Υπό το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού Step up for breastfeeding: Educate and Support, η UNICEF και η WHO καλούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές και προγράμματα για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του θηλασμού, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς που ζουν σε επείγουσες καταστάσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, η Υεμένη, η Αφρική.

Ο θηλασμός εξασφαλίζει ασφαλή, θρεπτική, προσβάσιμη τροφή και προστατεύει από τον υποσιτισμό. Ο θηλασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό και λειτουργεί ως το πρώτο εμβόλιο, προστατεύοντας τα βρέφη από τις συνήθεις παιδικές ασθένειες.

Ωστόσο, η συναισθηματική δυσφορία, η σωματική κόπωση, η έλλειψη χώρου/ιδιωτικότητας και η ελλιπής υγιεινή των γυναικών που βιώνουν επείγουσες καταστάσεις, σημαίνει ότι τα βρέφη χάνουν τα οφέλη του θηλασμού και τις πιθανότητες επιβίωσης.

Λιγότερα από τα μισά όλων των νεογνών θηλάζουν την πρώτη ώρα μετά την γέννησή τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες και τον θάνατο. Και μόνο το 44% των βρεφών θηλάζει αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες, όταν ο στόχος της World Health Assembly είναι να φτάσει το 50% ως το 2025.

Η προστασία, η προαγωγή και η υποστήριξη του θηλασμού είναι πιο καίρια από ποτέ, όχι μόνο για την προστασία του πλανήτη μας ως τo μοναδικό και βιώσιμο σύστημα, αλλά και για την επιβίωση, ανάπτυξη κι εξέλιξη εκατομμυρίων βρεφών.

Γι’ αυτό η UNICEF και η WHO καλούν κυβερνήσεις, δωρητές, τους πολίτες και ιδιωτικούς φορείς να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για:

  • Να επενδύσουν σε πολιτικές και προγράμματα υποστήριξης, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς.
  • Να παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια στους επαγγελματίες υγείας, ώστε να προσφέρουν συμβουλευτική και πρακτική υποστήριξη στον θηλασμό.
  • Να παρέχουν προστασία από την επίδραση των διαφημίσεων των εταιρειών με φόρμουλα γάλακτος και να εφαρμόσουν τον International Code of Marketing of Breast-Milk Substitutes.
  • Να εφαρμόσουν φιλικές για την οικογένεια πολιτικές, όπου θα παρέχονται στις μητέρες ο χρόνος, ο χώρος και η υποστήριξη που χρειάζονται για τον θηλασμό.

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης