Κάποιες φορές συμβαίνει μια νέα μαμά να θεωρεί οτι το νεογέννητο μωράκι της θηλάζει αλλά τελικά ο θηλασμός να μην είναι ενεργητικός, με αποτέλεσμα το νεογνό να μην παίρνει το αναμενόμενο βάρος ή και να χάνει βάρος. Αυτό έχει σημασία καθώς η πρώτη σκέψη αφορά την επάρκεια του γάλακτος, ενώ η αιτία είναι άλλη.
Τί σημαίνει ενεργητικός θηλασμός;
Το νεογνό είναι ξύπνιο όταν τοποθετείται στο στήθος: έχει τα μάτια του ανοιχτά, κουνάει ήρεμα χέρια και πόδια, στρέφει το κεφάλι του προς την θηλή ή βάζει τα χέρια του στο στόμα.
Σε περίπτωση έντονης πείνας φυσικά θα κλαίει, αλλά το ιδανικό είναι να το πετύχουμε σε πιο ήρεμη φάση για να μην πιάσει έντονα την θηλή και να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμό. Αν έχει έντονη πείνα που συνοδεύεται με κλάμα, πρώτα θα το ηρεμήσουμε με μια αγκαλιά και μετά θα το τοποθετήσουμε στο στήθος.
Το νεογνό κάνει σωστή θηλαστική κίνηση: έχει πολύ καλά ανοιχτό το στόμα του την στιγμή που μπαίνει στο στήθος και πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της θηλέας άλω (καφέ περιοχή γύρω από την θηλή). Η κίνηση στο πηγούνι του έχει μεγάλο εύρος και είναι δυναμική.
Το νεογνό κάνει επαρκείς κινήσεις θηλασμού: τα νεογέννητα μπορούν να κάνουν 10 – 12 συνεχόμενες θηλαστικές κινήσεις, μετά σταματούν για δευτερόλεπτα και συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό. Κάποια στιγμή θα κλείσουν τα μάτια τους αλλά αν συνεχίζουν τον θηλασμό στον ίδιο ρυθμό, συνεχίζεται και το γεύμα τους.
Η ενεργοποίηση του νεογνού είναι σημαντική περισσότερο τις πρώτες ημέρες γέννησης καθώς τις πρώτες 3 ημέρες της γέννησής τους τα νεογέννητα μπορούν να χάσουν εως και το 10% του βάρους τους.
Οπότε νεογέννητα που έχουν την τάση να κοιμούνται ή να κουράζονται πιο εύκολα στο στήθος, χρειάζονται ενεργοποίηση προκειμένου να μην έχουν υπερβολική απώλεια βάρους αλλά και για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης ικτέρου.
Συνήθως από την στιγμή που ένα νεογέννητο έχει ξεπεράσει το βάρος γέννησής του κι έχει επαρκείς πάνες στο 24ωρο, δεν χρειάζεται ενεργοποίηση αλλά ακολουθούμε το πρόγραμμά του.
Τί πρέπει να προσέξω;