Ο τραυματισμός των θηλών είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέμα που προκύπτει στις περισσότερες γυναίκες από τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να δυσκολέψει την όμορφη εμπειρία του θηλασμού.
Βασικές οδηγίες για την προστασία των θηλών είναι:
Σε περίπτωση ερεθισμού των θηλών (ακόμη και ήπιου), όταν το παιδί έχει τοποθετηθεί σωστά, ακόμη και αν ο πόνος είναι έντονος με την έναρξη του θηλασμού, μετά από 1-2 λεπτά, θα πρέπει να είναι ανεκτός και η γυναίκα να μην πονάει. Αυτό θα διασφαλίσει να μην επιβαρυνθεί ο ερεθισμός που ήδη υπάρχει. Επίσης, αν κατά την διάρκεια του θηλασμού η γυναίκα αισθανθεί έντονο πόνο, σημαίνει ότι το παιδί έχασε την σωστή θέση και χρειάζεται να βγεί και να επανατοποθετηθεί. Συνήθως μετά από λίγες ημέρες η κατάσταση βελτιώνεται, με την πλειοψηφία των γυναικών στις 15 ημέρες από τον τοκετό να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και να απολαμβάνουν τον θηλασμό.
Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζεται κι ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι το παιδί τοποθετείται σωστά στην θηλή, θα πρέπει να ελεγχθούν άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν την επούλωση, όπως κοντός χαλινός του νεογνού ή μυκητίαση των θηλών.
Κατά περίπτωση κι αναλόγως των αναγκών κάθε γυναίκας, μπορεί να γίνει σύσταση για χρήση θηλών σιλικόνης ή ακόμη και χρήση θηλάστρου (σε περίπτωση πολύ μεγάλης δυσκολίας). Είναι σημαντικό να ζητάτε άμεσα υποστήριξη και βοήθεια από την μαία σας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται από την αρχή οι όποιες δυσκολίες. Έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη από την προσωπική μαία αμέσως μετά τον τοκετό, αυξάνει τα ποσοστά έναρξης κι εγκατάστασης του θηλασμού αλλά βοηθά και στην πρόληψη των δυσκολιών.
Φροντίδα στήθους
La leche League International «Breastfedding with Sore Nipples», http//www.llli.org
http//www.mitrikosthilasmos.com