Τραυματισμός θηλών

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Ο τραυματισμός των θηλών είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέμα που προκύπτει στις περισσότερες γυναίκες από τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να δυσκολέψει την όμορφη εμπειρία του θηλασμού.

Βασικές οδηγίες για την προστασία των θηλών είναι:

  • Η σωστή τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος, καθώς η λανθασμένη τοποθέτηση έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να τραυματίσει τις θηλές.
  • Το νεογνό είναι σημαντικό να έχει πολύ καλά ανοιχτό το στόμα του και να πιάνει το μεγαλύτερο μέρος από την θηλέα άλω (την καφέ περιοχή γύρω από την θηλή).
  • Να αποφεύγεται το πιπίλισμα της θηλής από το νεογνό.
  • Έχει σημασία ο τρόπος που θα βγεί το παιδί από το στήθος. Σε καμμιά περίπτωση δεν τραβάμε το κεφάλι από την θηλή, καθώς η ενστικτώδης αντίδραση είναι να πιάσει την θηλή πιο έντονα. Η σωστή έξοδος του παιδιού είναι να τοποθετήσει η γυναίκα το δάχτυλό της από το πλάι στο στόμα του παιδιού.
  • Καλό είναι ο θηλασμός να μην γίνεται σε φάση έντονης πείνας, καθώς το παιδί μπαίνει με μεγαλύτερη ένταση στο στήθος και αυξάνει η πιθανότητα τραυματισμού.

Σε περίπτωση ερεθισμού των θηλών (ακόμη και ήπιου), όταν το παιδί έχει τοποθετηθεί σωστά, ακόμη και αν ο πόνος είναι έντονος με την έναρξη του θηλασμού, μετά από 1-2 λεπτά, θα πρέπει να είναι ανεκτός και η γυναίκα να μην πονάει. Αυτό θα διασφαλίσει να μην επιβαρυνθεί ο ερεθισμός που ήδη υπάρχει. Επίσης, αν κατά την διάρκεια του θηλασμού η γυναίκα αισθανθεί έντονο πόνο, σημαίνει ότι το παιδί έχασε την σωστή θέση και χρειάζεται να βγεί και να επανατοποθετηθεί. Συνήθως μετά από λίγες ημέρες η κατάσταση βελτιώνεται, με την πλειοψηφία των γυναικών στις 15 ημέρες από τον τοκετό να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και να απολαμβάνουν τον θηλασμό.

Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζεται κι ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι το παιδί τοποθετείται σωστά στην θηλή, θα πρέπει να ελεγχθούν άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν την επούλωση, όπως κοντός χαλινός του νεογνού ή μυκητίαση των θηλών.

Κατά περίπτωση κι αναλόγως των αναγκών κάθε γυναίκας, μπορεί να γίνει σύσταση για χρήση θηλών σιλικόνης ή ακόμη και χρήση θηλάστρου (σε περίπτωση πολύ μεγάλης δυσκολίας). Είναι σημαντικό να ζητάτε άμεσα υποστήριξη και βοήθεια από την μαία σας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται από την αρχή οι όποιες δυσκολίες. Έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη από την προσωπική μαία αμέσως μετά τον τοκετό, αυξάνει τα ποσοστά έναρξης κι εγκατάστασης του θηλασμού αλλά βοηθά και στην πρόληψη των δυσκολιών.

Φροντίδα στήθους

  • Από την πρώτη μέρα μετά τον τοκετό, συστήνεται να κάνει η γυναίκα επάλειψη της θηλής με μητρικό γάλα λόγω των αντισηπτικών κι επουλωτικών ιδιοτήτων που έχει ή να χρησιμοποιεί κρέμα θηλών (συμβατή με τον θηλασμό και κατά προτίμηση μετά τον θηλασμό).
  • Χρειάζεται καλό πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με το στήθος.
  • Είναι σημαντικός ο καλός αερισμός της περιοχής της θηλής, καθώς επιταχύνει την επούλωση.
  • Προτιμήστε ένα βαμβακερό σουτιέν θηλασμού που δεν σας στενεύει (είναι απαραίτητο από 2η προς 3η μέρα λόγω καθόδου του γάλακτος).
  • Συστήνεται ο καθαρισμός της θηλής να γίνεται με μια μαλακή πετσέτα και νερό και όχι πριν από κάθε θηλασμό καθώς το στήθος έχει την δυνατότητα αυτό – καθαρισμoύ.
  • Δεν συστήνεται η χρήση σαπουνιού, οινοπνεύματος και αλατόνερου.

ΠΗΓΕΣ

La leche League International «Breastfedding with Sore Nipples», http//www.llli.org

http//www.mitrikosthilasmos.com

 

 

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης