Ποιός ο ρόλος του συντρόφου στην υποστήριξη του θηλασμού;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Μετά τον τοκετό, οι νέοι γονείς επικεντρώνονται στην φροντίδα του νεογνού και ειδικότερα η μητέρα στον θηλασμό. Ο θηλασμός, περισσότερο στην αρχή, μπορεί να έχει αρκετές προκλήσεις και γι’ αυτό η γυναίκα χρειάζεται υποστήριξη για την εδραίωση του θηλασμού. Έρευνες επιβεβαιώνουν την σημασία της υποστήριξης του συντρόφου στην συνέχιση του θηλασμού.

Τρόποι υποστήριξης:

Ενημέρωση συντρόφου από την διάρκεια της κύησης: για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, αλλά και για την αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών. Βασική πληροφορία, προκειμένου να μην αγχώνεται η γυναίκα για ανεπάρκεια γάλακτος, είναι ότι ο θηλασμός δεν έχει πρόγραμμα και ειδικά το βράδυ τα νεογέννητα κάνουν πολύ συχνούς θηλασμούς. Επίσης, πολύ συχνά χρειάζονται την μαμά τους για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, καθώς ο θηλασμός δρα ανακουφιστικά και παρηγορητικά. Αυτό σημαίνει κούραση, αϋπνία και σε συνδυασμό με τις νέες ευθύνες και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις αυτής της περιόδου, η υποστήριξη του συντρόφου είναι απαραίτητη για την συνέχιση του θηλασμού.

Συναισθηματική υποστήριξη: Η γυναίκα έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνη της, να αισθανθεί φροντίδα και προστασία. Ο σύντροφος συστήνεται να πάρει άδεια για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό (όσο περισσότερο μπορεί, τόσο το καλύτερο!).

Προστασία λεχώνας από εξωτερικές επιδράσεις: π.χ. προστασία από υπερβολικές επισκέψεις.

Ενδιαφέρον για την διατροφή και την ξεκούρασή της.

Συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα του νεογνού – βρέφους: π.χ. αλλαγή πάνας, μπάνιο, αγκαλιά, ανακούφιση από πόνους, μασάζ, λίκνισμα, δέρμα με δέρμα επαφή. Η συμμετοχή από την μια ενισχύει την σχέση πατέρα – παιδιού και από την άλλη προσφέρει ξεκούραση και ηρεμία στην λεχώνα.

Ενθάρρυνση για εξόδους: ακόμη και μαζί με το παιδί, όταν μάλιστα ο θηλασμός κάνει και πιο εύκολες τις εξόδους! Και αν προβληματίζεστε για τυχόν αδιάκριτα βλέμματα, ένα απλό βρεφικό σεντόνι ή ένα κάλυμμα θηλασμού εξασφαλίζουν πλήρη προστασία στην θηλάζουσα!

Υποστήριξη από το πιο στενό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον: π.χ. φαγητό, οικιακά, εξωτερικές δουλειές, λειτουργεί πολύ βοηθητικά, αρκεί να μην προσθέτει άγχος στους νέους γονείς.

Θυμηθείτε ότι: η υποστήριξη που προσφέρετε ενισχύει την σχέση σας με το παιδί σας, την σχέση σας με την σύντροφό σας αλλά καθορίζει και την ποιότητα της σχέσης μαμάς – παιδιού!

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης