Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, η εμφάνιση των εντόμων γίνεται έντονη. Οπότε αυτήν την περίοδο, κλασσική ερώτηση των γονιών είναι πώς θα προστατεύσουν το νεογέννητο μωράκι τους και το βρέφος/παιδί από τα ενοχλητικά και κάποιες φορές επικίνδυνα τσιμπήματα.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβαλλοντικής Υγείας (EPA) των Η.Π.Α, τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν την ουσία διαιθυλοτολουαμίδιο ή κοινώς DEET και την ουσία πικαριδίνη (picaridin) ή αλλιώς ικαριδίνη, θεωρούνται ασφαλή για βρέφη και παιδιά, ανάλογα την περιεκτικότητα του προιόντος σε αυτές τις ουσίες.
Οι συγκεντρώσεις ενός εντομοαπωθητικού σε DEET, κυμαίνονται από 5%-80%. Για άτομα που θα ταξιδέψουν σε τροπικές χώρες, όπου υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικής νόσου από κουνούπι, συστήνονται προιόντα με συγκεντώσεις 19% – 30%.
Το DEET προστατεύει από κουνούπια, ψύλλους, τσιμπούρια.
Στα βρέφη από 2 μηνών και πάνω μπορούμε να βάλουμε εντομοαπωθητικό με τις μικρότερες συγκεντρώσεις DEET και να γίνεται επάλειψη σύμφωνα με τις οδηγίες του προιόντος.
Θυμόμαστε όμως οτι τα εντομοαπωθητικά δεν σκοτώνουν τα κουνούπια, αλλά τα απωθούν και όσο πιο μικρή η συγκέντρωση σε DEET, τόσο πιο μικρή η διάρκεια προστασίας, π.χ. συγκέντρωση 4.75% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 1.5 ώρα.
Τα εντομοαπωθητικά με την ουσία Picaridin μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη 2 μηνών και πάνω. Η περιεκτικότητα κυμαίνεται από 10% – 20% και η δράση διαρκεί από 3-8 ώρες, ανάλογα της συγκέντρωσης της ουσίας.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα για τα βραχιολάκια με επικάλυψη εντομοαπωθητικού ή τις συσκευές που εκπέμπουν ηχητικά κύματα για την απώθηση των εντόμων.
Εντομοαπωθητικά με Αιθέρια Έλαια:
Πλέον κυκλοφορούν στην αγορά κι εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια, όπως ευκαλύπτου, γερανιού, μέντας, κέδρου, citronellas και lemongrass.
Θεωρούνται ασφαλή για την εγκυμονούσα, τα βρέφη και τα παιδιά.
Αλλά θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν οτι έχουν μικρότερη διάρκεια προστασίας και κάποια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα ή φωτοτοξική αντίδραση, όπως τα προιόντα με συστατικά εσπεριδοειδών.
Μάλιστα, για τα νεογέννητα συστήνεται η χρήση αυτοκολλήτων με αιθέρια έλαια στο κρεβατάκι ή στο καρότσι, σε συνδυασμό με χρήση κουνουπιέρας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τσιμπήματος.
Extra προστασία από τα κουνούπια:
Βασικές οδηγίες στην εφαρμογή εντομοαπωθητικού:
Τί κάνω σε περίπτωση δερματικής αντίδρασης στο παιδί σε κάποιο εντομοαπωθητικό;
Συμπερασματικά:
Extra Tip:
Για την επιλογή του κατάλληλου εντομοαπωθητικού, υπάρχει σημείο διερεύνησης στο site του EPA:
https://www.epa.gov/insect-repellents/find-repellent-right-you#search
Εκεί μπορείτε να βρείτε στοιχεία για την δράση του εντομοαπωθητικού, την διάρκεια προστασίας, τα συστατικά και άλλες πληροφορίες για το προιόν.
Καλό καλοκαίρι χωρίς ενοχλητικά τσιμπήματα!!!
Using Bug Killers and Repellents During Pregnancy https://kidshealth.org/en/parents/repellants.html
Citronella oil - Bumps, https://www.medicinesinpregnancy.org/leaflets-a-z/citronella-oil/
Εντομοαπωθητικά και παιδί, https://www.paidiatros.com/
Choosing an Insect Repellent for your Child, https://www.healthychildren.org/
Insect repellents – guidelines for safe use, https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Insect_repellents_guidelines_for_safe_use/
https://www.epa.gov/insect-repellents/find-repellent-right-you
Should Babies Wear Insect Repellent?, The safest, most effective strategies for protecting babies from mosquitoes and ticks, https://www.consumerreports.org/health/insect-repellent/should-babies-wear-insect-repellent