Παίζουμε με τα παιδιά και μαθαίνουμε τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα!

Avatar photo

Νηπιαγωγός

Τα Χριστούγεννα ήρθαν και όπως κάθε χρόνο μαζί με τις ευχές αναβιώνουν ήθη και έθιμα, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από άκρη σε άκρη του κόσμου, υπάρχει μια σειρά από έθιμα για τις ημέρες των γιορτών. Διαλέξαμε για εσάς κάποια από αυτά, τα οποία μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας και στη συνέχεια, να τα χρησιμοποιήσετε ως αφόρμηση για παιχνίδι!

Αγιοβασιλιάτικα καραβάκια
Στην Χίο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα έθιμο, τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, τα παιδιά φτιάχνουν μικρά καράβια, συνήθως από ξύλο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συγκεντρώνονται στην πλατεία για να διαγωνιστούν για το ποια ομάδα έχει το καλύτερο.

Παιχνίδι: Φτιάξτε με τα παιδιά χάρτινα καραβάκια και ορίστε στο πάτωμα δύο γραμμές με χαρτοταινία, μία γραμμή εκκίνησης και τερματισμού, αντίστοιχα. Καθίστε κάτω και φυσήξτε τα καραβάκια τόσες φορές μέχρι να φτάσουν στο τέρμα.

Το σπάσιμο του ροδιού
Στην Πελοπόννησο, έχουν σαν έθιμο το σπάσιμο του ροδιού. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πηγαίνει στην εκκλησία κρατώντας το ρόδι του για να το “λειτουργήσει’’. Μετά πηγαίνοντας στο σπίτι του, χτυπάει την πόρτα της εισόδου και αφού του ανοίξουν, σπάει με δύναμη το ρόδι για να σκορπιστούν οι ρώγες του παντού στο σπίτι. Παράλληλα με το σπάσιμο του ροδιού, δίνουν και την ευχή: “με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος και όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη την χρονιά”.

Παιχνίδι: Χρησιμοποιήστε ένα ρόδι σαν μπάλα και τοποθετήστε όρθια πλαστικά μπουκάλια (ή και αλουμινένια κουτάκια) σαν κορίνες, ώστε να παίξετε το γνωστό σε όλους μας “Μπόουλινγκ”.

Τα καρύδια
Τα καρύδια είναι ένα ομαδικό παραδοσιακό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στην Ήπειρο. Ένα παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή και πάνω σε αυτή, κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά. Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του κι από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός με το καρύδι του στο χέρι, κάποιο άλλο καρύδι στη γραμμή. Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή, το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης.

Παιχνίδι: Μπορείτε να το παίξετε με τον ίδιο τρόπο μέσα στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε το πάτωμα αντί για το χώμα.

Το προκάδο πορτοκάλι
Το έθιμο αυτό έχει ρίζες στην Κεφαλλονιά και φαίνεται πως το επινόησαν κάποιοι για να μπορούν να πάρουν φιλοδώρημα, μια και δεν μπορούσαν να πουν τα κάλαντα, λόγω της ασχολίας τους εκείνες τις ώρες. Υπάρχει δε και άλλη εκδοχή, πως το έθιμο αυτό το επινόησαν τα παιδιά των ναυτικών «εμπορεύοντας» με αυτόν τον τρόπο τα μπαχαρικά που έφερνε ο πατέρας – ναυτικός, υλικά που ήταν ακριβά και για λίγους.
Όπως και να έχει, το έθιμο αυτό, με την υπέροχη ευχή που δίνει ο προσφορών το προκάδο πορτοκάλι «Να σου δίνει ο Θεός δύναμη όπως τους χυμούς του ζωοδότου πορτοκαλιού».

Παιχνίδι: Αναβιώστε αυτό το έθιμο βοηθώντας τα παιδιά να τρυπήσουν ένα πορτοκάλι με αρωματικά γαρύφαλλα. Είναι μια πολύ καλή εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, ειδικά των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουν δύο παίκτες από ένα πορτοκάλι ο καθένας. Στέκονται σε απόσταση 2-3 μέτρων μεταξύ τους και κυλούν τα πορτοκάλια ταυτόχρονα, ώστε αυτά να συναντηθούν κάπου στην μέση. Αν υπάρχει και αντίπαλη ομάδα, τότε το παιχνίδι γίνεται πιο ενδιαφέρον καθώς κρατάνε και σκορ.

Τα γεμιστά παπούτσια
Στη Γερμανία κάθε χρόνο τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου έξω από το σπίτι τους. Την επόμενη μέρα, αν ήταν καλά παιδιά όλο το χρόνο, βρίσκουν τα παπούτσια τους γεμάτα με γλυκά και καραμέλες. Αν πάλι ήταν άτακτα, βρίσκουν μέσα στα παπούτσια ένα κλαδί δέντρου.

Παιχνίδι: Χρησιμοποιήστε τα παπούτσια για να παίξετε “Παπουτσοσαλάτα”. Το παιχνίδι παίζεται ιδανικά με αρκετά άτομα. Ο κάθε παίκτης βάζει τα παπούτσια του στο πάτωμα και τα ανακατεύουν, σαν να ήταν σαλάτα. Στη συνέχεια, βάζουμε γρήγορη μουσική και όλοι οι παίκτες χορεύουν γύρω από την παπουτσοσαλάτα. Κάθε λίγο, ένας παίκτης σταματάει τη μουσική και πρέπει σε λίγα δευτερόλεπτα να φορέσει έστω ένα παπούτσι. Η μουσική ξαναρχίζει και ακολουθείται η ίδια διαδικασία μέχρι να φορέσουν όλοι οι παίκτες τα παπούτσια τους.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή διασκέδαση!

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης