Πώς μπορώ να ενισχύσω την κινητική ανάπτυξη του παιδιού μου τον πρώτο χρόνο;

Avatar photo

MSc Developmental Psychology, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

Από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά μας, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για μια υγιή σωματική και κινητική ανάπτυξη, με δραστηριότητες που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν δυνατούς μυς, έλεγχο και καλό κινητικό συντονισμό. Ακόμα κι αν ένα βρέφος μας δίνει την εντύπωση οτι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα τους πρώτους μήνες της ζωής του, οποιοδήποτε ερέθισμα, το ενθαρρύνει να κάνει έστω και μια μικρή κίνηση και συμβάλλει στην κινητική του ανάπτυξη!

Οι παρακάτω δραστηριότητες ενισχύουν την μυϊκή ανάπτυξη των άνω και κάτω άκρων, των μυών που βοηθούν στην ισορροπία σε καθιστή θέση και το ρολάρισμα.

#1 Κίνηση άνω και κάτω άκρων

  • Όταν το βρεφάκι σας είναι ξεκούραστο και  σε φάση ήρεμης εγρήγορσης, τοποθετήστε το επάνω σε ένα χαλάκι δραστηριοτήτων ή σε μια κουβέρτα στο πάτωμα.
  • Τοποθετήστε παιχνίδια στο χώρο αυτό (επάνω στο χαλάκι) και έπειτα το μωράκι σας ανάσκελα ή μπρούμυτα, ώστε προσπαθώντας να φτάσει τα παιχνίδια του να κλωτσά, ή να απλώνει τα χεράκια του.
  • Εναλλακτικά μπορείτε εσείς να κρατήσετε ένα αντικείμενο, παιχνίδι ή ακόμα ένα κομμάτι ύφασμα, βαμβάκι ή φτερό και να αγγίζετε το χεράκια ή τα ποδαράκια του μωρού σας προκαλώντας έτσι κίνηση στα άκρα του και βοηθώντας το να δυναμώσει αυτούς τους μυς.
  • Η αίσθηση της αφής με το άγγιγμα διαφορετικών υφών, κάνει το μωράκι να αντιδρά κινώντας τα χεράκια και τα ποδαράκια του.

#2 Ενδυνάμωση του κορμού, ισορροπία σε καθιστή θέση

  • Κρατήστε το παιδάκι σας σε καθιστή θέση, ώστε να κοιτάζει προς τα εκεί που κοιτάζετε κι εσείς. Δείξτε του με το χέρι σας διάφορα αντικείμενα ή ανθρώπους τριγύρω σας και περιγράψτε αυτά που βλέπετε. Παρακολουθήστε τα αυτοκίνητα, την κίνηση, τους ανθρώπους, τα ζωάκια και ό,τι σας κινεί το ενδιαφέρον.
  • Κρατήστε αγκαλιά το παιδάκι σας καθώς συζητάτε με κάποιο άλλο πρόσωπο. Θα αρχίσει να παρακολουθεί και να παρατηρεί τις εκφράσεις των προσώπων σας καθώς και τη φωνή και το ηχόχρωμα του συνομιλητή σας (η δική σας φωνή είναι ούτως ή άλλως οικεία!). Πιθανόν το παιδάκι σας να επιχειρήσει να “μπει στην κουβέντα” και να το ακούσετε να κάνει φωνούλες!
  • Τοποθετήστε παιχνίδια στην προστατευτική μπάρα του καροτσιού, ώστε να το ενθαρρύνετε να σηκώσει τον κορμό του προς το μέρος των παιχνιδιών για να παίξει.
  • Εάν το παιδάκι σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για να καθίσει, τοποθετήστε το σε ένα καθισματάκι αυτοκινήτου ή άλλο κατάλληλο βρεφικό καθισματάκι. Σταθείτε μπροστά του κρατώντας ένα παιχνίδι, ενθαρρύνοντάς το να σηκώσει τον κορμό του προς το μέρος σας.
  • Εάν το βρέφος είναι πλέον σε ηλικία όπου μπορεί να καθίσει στο πάτωμα, τοποθετήστε μαξιλάρια πίσω και πλάι του, ώστε να του παρέχετε στήριξη και ασφάλεια. Όταν το παιδί σας κάθεται πλέον με ασφάλεια, αφαιρέστε τα μαξιλάρια και τοποθετήστε ένα παιχνίδι μπροστά του, ώστε να έχει ένα ερέθισμα και παράλληλα να κρατά τον κορμό του κάθετα, δηλαδή να μένει σε καθιστή θέση.
  • Στην καθιστή θέση, τοποθετήστε ένα παιχνίδι με αρκετά μεγάλο μέγεθος, π.χ. ένα τύμπανο, ή μια αναποδογυρισμένη κατσαρόλα, ώστε το βρέφος να μπορεί να παίζει αλλά και να κρατά την ισορροπία του άνω κορμού αν χρειαστεί. Συνεχίστε χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε παιχνίδι για το οποίο το μικρό σας δείχνει ενδιαφέρον ή ένα βιβλίο.

tip:

Φροντίζουμε να επιβλέπουμε και να εξασφαλίζουμε προστασία γύρω από το παιδάκι μας έως ότου μάθει να κάθεται με ασφάλεια μόνο του.

#3 Ρολάρουμε

  • Ξαπλώστε το παιδάκι σας μπρούμυτα και ξαπλώστε κι εσείς δίπλα του αλλά σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη απ’ όσο μπορεί να σας ακουμπήσει αν απλώσει το χεράκι του. Ενθαρρύνετε το μωράκι να γυρίσει προς το μέρος σας, να σας ακουμπήσει ή να παίξει μαζί σας. Επαναλάβετε το ίδιο χρησιμοποιώντας ένα αντικείμενο ή παιχνίδι.
  • Μόλις έχετε τα πρώτα σημάδια ότι το παιδάκι σας είναι έτοιμο για την αντίθετη κίνηση (δηλαδή το ρολάρισμα από ανάσκελα σε μπρούμυτα), δοκιμάστε την ίδια δραστηριότητα ξεκινώντας με το να ξαπλώστε το μικρό σας ανάσκελα.
  • Τοποθετήστε ένα αντικείμενο ή παιχνίδι στο πάτωμα, διαγώνια προς τα πάνω (στο ύψος του μετώπου του περίπου και σε σημείο που να μπορεί να το δει εάν στρέψει το κεφαλάκι ή/και το βλέμμα του). Ενθαρρύνετέ το να γυρίσει και να το πιάσει με το άλλο χέρι. Με αυτό τον τρόπο αρχίζουν να δυναμώνουν οι πλαϊνοί μύες και σταδιακά θα καταφέρει να”τραβήξει” το βάρος του στην αντίθετη μεριά και να γυρίσει μπρούμυτα.
  • Ξαπλώστε το μωρό σας στο πλάι, και ξαπλώστε κι εσείς μαζί του ώστε να κοιτά ο ένας τον άλλον. Εάν χρειάζεται, τοποθετήστε ένα στήριγμα ώστε το μωράκι σας να μπορεί να σταθεί στηρίζοντας το σώμα του στα πλαϊνά του και παίξτε για λίγα λεπτά, μιλήστε του ή διαβάστε ένα βιβλίο. Αλλάξτε πλευρό ώστε να δουλέψετε και τους μύες από την αντίθετη μεριά του σώματος.

tips:

Αρχικά, το μικρό σας θα σας δείξει σημάδια ότι είναι έτοιμο για ρολάρισμα, όταν βρίσκεται μπρούμυτα και το δείτε να κινείται δεξιά κι αριστερά (απ’ τη μια πλευρά του σώματός του στην άλλη), κλωτσώντας με τα ποδαράκια και κουνώντας τα χεράκια του.

Το πιο σύνηθες είναι τα μωράκια να ρολάρουν από μπρούμυτα σε ανάσκελα πρώτα, και μετά από λίγες εβδομάδες και αντίθετα.

Το ρολάρισμα απαιτεί, μεταξύ άλλων, καλή στήριξη και έλεγχο των μυών του κεφαλιού και του αυχένα.

Μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε παίζοντας και να δίνετε χρόνο στο μικρό σας να ξεκουραστεί όταν δείχνει σημάδια κόπωσης.

Θυμηθείτε:

Οι δραστηριότητες αυτές είναι απλά ένας οδηγός. Αυτοσχεδιάστε, απελευθερώστε φαντασία και συναισθήματα, αφήστε το μωράκι να σας καθοδηγήσει και αυτό απ’ τη δική του πλευρά. Σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλούς τρόπους για να παίξετε και να ενισχύσετε τη σωματική και νοητική του ανάπτυξη. Όλα τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες μας φέρνουν πιο κοντά με το μωρό μας και ενισχύουν μεταξύ άλλων το δεσμό που χτίζουμε με τα παιδιά μας!

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης