Αιμορροΐδες μετά τον τοκετό: Πώς θα τις αντιμετωπίσω?

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Κατά την διάρκεια της κύησης, λόγω των ορμονών αλλά και της πίεσης που ασκείται από την μήτρα στο πυελικό έδαφος, είναι αρκετά σύνηθες να πρήζονται οι φλέβες του πρωκτού και να εμφανίζονται αιμορροΐδες. Κατά τον τοκετό, με τις εξωθητικές συστολές αλλά και την έντονη πίεση που ασκείται στο περίνεο από το κεφάλι του εμβρύου, οι αιμορροΐδες επιβαρύνονται περισσότερο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αισθάνεται πόνο, δυσφορία και να δυσκολεύεται στην κίνηση και την φροντίδα του νεογνού.

Παρ’ όλη την δυσκολία που προκύπτει με τις αιμορροΐδες, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και συνήθως μετά από λίγες ημέρες ή και εβδομάδες περνούν από μόνες τους. Αν τυχόν δεν υποχωρήσουν, χρειάζεται να αναζητήσετε την βοήθεια ειδικού ιατρού. Ας δούμε κάποιους από τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν:

Κομπρέσες σπαθόλαδου (βαλσαμόλαδου): Το σπαθόλαδο έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Εμποτίστε γάζες με λάδι σπαθόλαδου και τοποθετήστε στην περιοχή του πρωκτού. Μπορείτε να βάλετε τις γάζες στο ψυγείο, ώστε να έχετε κρύες κομπρέσες σπαθόλαδου. Χρησιμοποιείστε για λίγη ώρα (20 – 30 λεπτά) αρκετές φορές την ημέρα.

Κομπρέσες αμυγδαλέλαιου ή ελαιόλαδου (για τις εξωτερικές αιμορροΐδες): Το αμυγδαλέλαιο έχει μαλακτικές ιδιότητες και το ελαιόλαδο αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές. Εμποτίστε γάζες με αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο και τοποθετήστε στην περιοχή του πρωκτού. Μπορείτε να βάλετε τις γάζες στο ψυγείο, ώστε να έχετε κρύες κομπρέσες. Χρησιμοποιείστε για λίγη ώρα (20 – 30 λεπτά) αρκετές φορές την ημέρα.

Κομπρέσες αμαμηλίδας: Η αμαμηλίδα έχει αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση. Εμποτίστε γάζες με διάλυμα αμαμηλίδας και τοποθετήστε στο ψυγείο. Χρησιμοποιείστε τις κρύες κομπρέσες για λίγη ώρα (20 – 30 λεπτά) αρκετές φορές την ημέρα.

Gel Aloe Vera (χωρίς πρόσθετα συστατικά): Η αλόη έχει αντιγλεγμονώδεις ιδιότητες. Τοποθετήστε απευθείας στις αιμορροΐδες για να μειωθεί το πρήξιμο και η δυσφορία.

Χρήση χαμομηλιού: Έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με χαμομήλι, ειδικά μετά την κένωση.

Ζεστό λουτρό: Βυθίστε τα πόδια, τους γλουτούς, τους γοφούς και το κάτω μέρος της κοιλιάς σας σε ζεστό νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει 1 φλυτζάνι από καταπραϋντικά βότανα, όπως καλέντουλα, λεβάντα, δεντρολίβανο, χαμομήλι, μολόχα. Παραμείνετε στο λουτρό για 15 – 20 λεπτά.

Κρέμες: Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο κρέμες ειδικές για τις αιμορροΐδες, κλασσικές ή φυτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κύηση αλλά και κατά τον θηλασμό.

Χρήση παυσιπόνων: Μπορείτε να λάβετε παυσίπονα που επιτρέπονται κατά τον θηλασμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, καθώς τότε μπορεί να έχετε κι έξτρα δυσκολία από ράμματα στο περίνεο.

Χρήση υποαλλεργικών σαπουνιών: Προτιμήστε το πράσινο σαπούνι για το πλύσιμο της περιοχής.

Χρήση μαλακών ή ειδικών μαξιλαριών: Ειδικά με τον θηλασμό, οι γυναίκες είναι αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα καθιστές. Τοποθετήστε ένα μαλακό μαξιλάρι στην περιοχή της λεκάνης ή τα ειδικά στρογγυλά μαξιλάρια με το κενό στο κέντρο τους. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και μαξιλάρι θηλασμού. Για την αποφυγή πίεσης στις αιμορροΐδες κατά τον θηλασμό, προτιμήστε θέσεις που είναι ελεύθερη η περιοχή, όπως ξαπλωμένη στο πλάι.

Εσώρουχα: Προτιμήστε χαλαρά, μαλακά και βαμβακερά εσώρουχα, για να αερίζεται η περιοχή.

Θέση για αφόδευση: Πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν αισθανθείτε έντονα την αίσθηση. Τοποθετήστε ένα χαμηλό σκαμνί στα πόδια σας, ώστε να ανασηκωθούν τα γόνατα. Αυτή η θέση βοηθάει την κινητικότητα του εντέρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποαλλεργικά μωρομάντηλα στην περιοχή, που είναι μαλακά.

Καθώς οι αιμορροΐδες προκαλούνται ή και επιβαρύνονται από την δυσκοιλιότητα καλό είναι να τηρούμε και κάποιες βασικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας:

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: Προτιμήστε όσπρια, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης.
Κατανάλωση υγρών: Πιείτε 8 – 10 ποτήρια την ημέρα νερό. Ειδικά οι θηλάζουσες γυναίκες διψούν πολύ, οπότε η κατανάλωση σίγουρα θα είναι περισσότερη. Φαίνεται ότι ο χυμός δαμάσκηνου, επίσης, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα.
Άσκηση: Μπορείτε να ξεκινήσετε ήπιες ασκήσεις ή και περπάτημα, από την στιγμή που αισθανθείτε καλά μετά τον τοκετό. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι ειδικά τις πρώτες 40 ημέρες, όσο καλά και να αισθάνονται οι γυναίκες, την περίοδο της λοχείας κουράζονται πιο εύκολα.

Συμπερασματικά:

  • Οι αιμορροΐδες είναι αρκετά συνηθισμένο θέμα της λοχείας, αλλά συνήθως δεν προκαλεί έντονη δυσκολία και υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιους από τους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και στην κύηση.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο τρόπο, συμβουλευτείτε την μαιευτική ομάδα που σας παρακολουθεί!

ΠΗΓΕΣ

What to Do if You Have Postpartum Hemorrhoids – WebMD, https://www.webmd.com›, 2021.
Hemorrhoids After Pregnancy, https://www.healthline.com ›, 2018.
Deepak Chopra, M.D., David Simon, M.D., Vicki Abrams, C.C.E., I.B.C.L.C , «Τέλειο ξεκίνημα, Ευτυχισμένη ζωή – Θεραπεύοντας τον κόσμο με κάθε νέα γέννηση», εκδόσεις Έσοπτρον, Αθήνα, 2006.

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης