Κάθισμα αυτοκινήτου: Βασικές οδηγίες για την ασφάλεια του βρέφους

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις των νέων γονέων αφορά την μεταφορά του νεογνού από το μαιευτήριο στο σπίτι. Φυσικά η απάντηση είναι οτι ο πιο ασφαλής τρόπος για οποιαδήποτε μεταφορά του νεογνού/βρέφους είναι το κάθισμα αυτοκινήτου, ακόμη και για τις πιο μικρές αποστάσεις.

Τα τροχαία δυστυχώς έχουν αυξηθεί και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, αποτελούν την Νο 1 αιτία παιδικής θνησιμότητας (ηλικία 1-14 ετών). Ένα κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατα 60% (στοιχεία Π.Ο.Υ.)

Για να θεωρείται ασφαλές ένα κάθισμα θα πρέπει να έχει πάνω του μία πορτοκαλί ετικέτα όπου θα αναγράφονται ένα από τα δύο ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, το ECE R44/04 και το UN/ECE R129 ή αλλιώς γνωστό ως i-Size.

Το πρώτο κατηγοριοποιεί τα καθίσματα βάσει βάρους του παιδιού σε κιλά και το δεύτερο βάσει του ύψους του παιδιού σε εκατοστά.

Με το πρότυπο i-size το κάθισμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι αντεστραμμένο προς τα πίσω μέχρι το παιδί να γίνει τουλάχιστον 15 μηνών, ισχύει μόνο για τα καθίσματα ISOFIX ενώ προστατεύει και από τις πλευρικές συγκρούσεις.

Το σύστημα ISOFIX, είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο με 3 σημεία στήριξης. Μάλιστα, η σωστή ασφάλιση του παιδιού επιβεβαιώνεται με σχετική ένδειξη στο αυτοκίνητο (ανάβει λαμπάκι). Παρ’ όλ’ αυτά δεν θεωρείται εξ ορισμού πιο ασφαλές σε σχέση με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, που αξιοποιεί τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου, οι οποίες περνούν μέσα από τις ειδικές υποδοχές του καθίσματος.

Το πιο σημαντικό είναι οτι με όποιον τρόπο κι αν ασφαλιστεί το κάθισμα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ασφαλή τοποθέτηση και χρήση!

Χρειάζεται να γίνει έλεγχος συμβατότητας του καθίσματος αυτοκινήτου με το μοντέλο αυτοκινήτου, καθώς δεν υπάρχει καθολική συμβατότητα. Ο έλεγχος είναι σημαντικό να γίνεται σε όλα τα αυτοκίνητα της οικογένειας που ενδέχεται να τοποθετηθεί το κάθισμα. Οι εταιρείες βρεφικών/παιδικών καθισμάτων, συνήθως έχουν λίστα στην ιστοσελίδα τους για έλεγχο συμβατότητας (ή μη) με τα διάφορα μοντέλα αυτοκινήτου βάσει του έτους παρασκευής.

Το πιο ασφαλές για το βρέφος είναι το κάθισμα αυτοκινήτου να κοιτάει πίσω, έτσι ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης, οι δυνάμεις να μην ασκηθούν σε ένα μεμονωμένο μέρος του σώματός του.

Για τα νεογνά/βρέφη τα καθίσματα που κοιτούν πίσω είναι της κατηγορίας Ομάδα Ο+

Ακόμη κι αν σε αυτήν την θέση τα ποδαράκια του βρέφους πιέζονται στην πλάτη καθίσματος του αυτοκινήτου, δεν θα πρέπει να γίνει αλλαγή σε μπροστινή θέση μέχρι το ενδεδειγμένο βάρος ή μέχρι η κορυφή του κεφαλιού να ευθυγραμμίζεται με την πλάτη του καθίσματος.

Για τα νεογέννητα και βρέφη μέχρι 13 κιλά, το κάθισμα αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει κλίση 30-40 μοίρες.

Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι πιο σωστό να τοποθετείται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και όχι στην θέση του συνοδηγού. Αν είναι ανάγκη να τοποθετηθεί στην θέση του συνοδηγού, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του αερόσακου.

Το κάθισμα αυτοκινήτου συστήνεται να είναι καινούριο. Ωστόσο, σε περίπτωση που γίνει χρήση μεταχειρισμένου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Το ιστορικό του καθίσματος (χρόνος χρήσης, να μην έχει εμπλακεί σε ατύχημα)
  • Να έχει ταμπέλα με το έτος παρασκευής ή τον αριθμό μοντέλου και να συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης.
  • Ο αριθμός του μοντέλου βοηθά να ελέγξουμε αν έχει αποσυρθεί το συγκεκριμένο μοντέλο καθίσματος αυτοκινήτου για λόγους ασφαλείας.

Σωστή πρόσδεση του βρέφους σημαίνει οτι το ασφαλίζουμε και μετά κάνουμε έλεγχο των ιμάντων.

Οι ιμάντες δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτοί και να μην χωράνε πάνω από δύο δάχτυλά μας (οριζόντια) ανάμεσα στο σώμα του παιδιού και τον ιμάντα.

Όταν το κάθισμα αυτοκινήτου κοιτάει πίσω, οι ιμάντες ώμου πρέπει να βγαίνουν από το κάθισμα στο ύψος των ώμων του παιδιού ή ακριβώς κάτω από αυτούς.

Για να μην έχουμε αγωνία με το βρέφος, μπορούμε να τοποθετήσουμε καθρέφτη ελέγχου-ασφαλείας ώστε να μπορούμε να το παρακολουθούμε.

Δεν αφήνουμε το βρέφος να κοιμάται στο κάθισμα όταν δεν ταξιδεύουμε και φυσικά δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη κι αν είναι δεμένο.

Προσέχουμε τον ρουχισμό του βρέφους ανάλογα την εποχή: Την χειμερινή περίοδο, τοποθετούμε το βρέφος χωρίς μπουφανάκι στο κάθισμα. Μπορούμε να έχουμε μια κουβερτούλα για να το σκεπάσουμε αφού το ασφαλίσουμε κι ελέγξουμε τους ιμάντες. Την καλοκαιρινή περίοδο, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα σεντόνι στο κάθισμα ώστε να καλύπτονται τα γυμνά μέρη του σώματός του και να μην υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος από τα μεταλλικά μερη του καθίσματος.

Οι συστάσεις σε περίπτωση ταξιδιού είναι να γίνεται στάση κάθε 2 ώρες  με διάρκεια τουλάχιστον 15 λεπτά. Σε περίπτωση νεογέννητου (έως 4 εβδομάδων) συστήνεται ο χρόνος συνεχούς παραμονής στο κάθισμα αυτοκινήτου να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά.

Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την καθαριότητα του καθίσματος.

Σε περίπτωση ατυχήματος, αλλάζουμε κάθισμα καθώς μπορεί να υπάρχει φθορά που δεν είναι εμφανής.

Σας εύχομαι ταξίδια με ασφάλεια και πολλές όμορφες αναμνήσεις!!!

ΠΗΓΕΣ

Car Seats: Information for families, https://www.healthychildren.org

Child safety in the car – a guide to child car seats, https://capt.org.uk

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, https://www.irokids.gr

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης