Πότε μπορείτε να πείτε την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά σας?

Avatar photo

BSc, MSc, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για ένα παιδί κατά την οποία πρέπει να σταματήσει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Τα παιδιά μπορούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη για όσο καιρό θέλουν!

Συχνά τα παιδιά συνειδητοποιούν την αλήθεια σταδιακά καθώς μεγαλώνουν. Η μαγική σκέψη, που είναι τόσο κοινή στα παιδιά, τους επιτρέπει να δεχθούν πολύ εύκολα όλες τις λεπτομέρειες για τον Αϊ Βασίλη. Καθώς μεγαλώνουν, αυτή η μαγική σκέψη αρχίζει να παραχωρεί τη θέση της στη λογική και τα βοηθάει να καταλάβουν από μόνα τους ποιά είναι η αλήθεια.

Λέγοντας την αλήθεια για τον Αϊ Βασίλη, πριν το παιδί το καταλάβει από μόνο του, οι γονείς μπορεί να μειώσουν κατά λάθος τον ενθουσιασμό των παιδιών τους για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα είναι συνήθως πιο διασκεδαστικά για τα παιδιά όταν πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη σε σύγκριση με εκείνα που δεν το κάνουν. Επομένως, οι γονείς θα μπορούσαν να μη “χαλάσουν” αυτόν τον ενθουσιασμό των παιδιών τους μέχρι τα ίδια να αποφασίσουν τι θέλουν να πιστεύουν.

Τα παιδιά συχνά περνάνε μια μεταβατική περίοδο, όπου ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, η λογική τους αρχίζει να χτυπάει καμπανάκι λέγοντάς τους ότι αυτή η ιδέα είναι αδύνατον να ισχύει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, η ιδέα των παιδιών για τον Άγιο Βασίλη αλλάζει συχνά. Μπορεί τη μια μέρα να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και την επόμενη όχι. Και βλέποντας μια Χριστουγεννιάτικη ταινία να αποφασίσουν ξανά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός. Επειδή ένα παιδί δείχνει σημάδια αμφιβολίας δεν σημαίνει κιόλας ότι η μετάβαση έχει γίνει πλήρως στην πεποίθηση ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός.

Η μεταβατική αυτή περίοδος συχνά αντιστοιχεί με το χρόνο όπου οι γονείς αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν το παιδί τους πιστεύει ακόμα στον Άγιο Βασίλη, αλλά νιώθουν διστακτικοί να ρωτήσουν ανοιχτά αυτό το θέμα για να μη χαλάσουν αυτή τη μαγική εικόνα. Ως γονείς θα μπορούσατε να ρωτήσετε το παιδί σας με μια ουδέτερη ανοιχτού τύπου ερώτηση όπως “Τι πιστεύεις για τον Άγιο Βασίλη;” παρά με μια πιο καθοδηγητική ερώτηση όπως “Πιστεύεις ακόμα στον Άγιο Βασίλη;”

Οι περισσότεροι γονείς έχουν μια πολύ καλή αίσθηση για το πότε τα παιδιά τους είναι έτοιμα να δεχτούν την αλήθεια και δείχνοντας εμπιστοσύνη στη διαίσθησή τους, μπορούν να βοηθήσουν σε μια ήρεμη και ομαλή μετάβαση.

Φυσικά πολλά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη είτε γιατί δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα είτε γιατί ακολουθούν τις παραδόσεις ενός διαφορετικού πολιτισμού. Και υπάρχουν και γονείς που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά δεν μεγαλώνουν τα παιδιά τους με το να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη.

Οι γονείς που δεν ακολουθούν την παράδοση του Άγιου Βασίλη μπορεί να είναι δύσκολο να διδάξουν τα παιδιά τους να μη πιστεύουν, διότι ο Άγιος Βασίλης είναι πλέον ένα πρότυπο το οποίο προωθείται σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Θα ήταν πολύ βοηθητικό γι’ αυτούς τους γονείς να περνάνε τις Χριστουγεννιάτικες εορτές με ομοϊδεάτες οικογένειες καθώς είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να πιστεύουν και να ακολουθούν τα πρότυπα των ενηλίκων γύρω τους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γονείς θα μπορούσαν να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν ότι υπάρχουν άλλα παιδιά που πιστεύουν στην ιστορία του Άγιου Βασίλη και να τα συμβουλέψουν ότι δεν θα ήταν καλό να καταστρέψουν αυτή την εικόνα.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι διδάσκονται τα παιδιά σχετικά με τον Άγιο Βασίλη, είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να ενημερώσουν και να συμβουλέψουν τα παιδιά τους ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά των οποίων οι πεποιθήσεις ή οι γνώμες διαφέρουν από τις δικές τους. Είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να διδάξουν τα παιδιά τους να σέβονται τις διαφορές στον τρόπο που γιορτάζονται οι διάφορες γιορτές. Όπως, επίσης, να περάσουν το μήνυμα ότι το πιο σημαντικό στη Χριστουγεννιάτικη παράδοση είναι το πνεύμα της προσφοράς σε αυτούς που έχουν ανάγκη και το πνεύμα της οικογένειας να είναι μαζί, γεμάτοι αγάπη και χαρά!

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης