Γνωρίζετε ποιες τροφές ενισχύουν την όραση του εμβρύου;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Η ουσία που συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη της όρασης του εμβρύου είναι η β – καροτίνη, η οποία βρίσκεται στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (καρότα, πιπεριές, μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, γλυκοπατάτες, πεπόνια, κολοκύθα, βερύκοκα, αρακά).

Μην ξεχνάτε λοιπόν να καταναλώνετε αυτές τις τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, όχι μόνο προς όφελος του εμβρύου αλλά και για σας. Το σώμα σας θα μετατρέψει την β – καροτίνη σε Vit A, μια βιταμίνη με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ανοσορυθμιστική δράση.

Επίσης, τροφές που περιέχουν ρετινόλη (βασική ουσία της Vit A στις τροφές), είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προιόντα, το συκώτι, τα λίπη κι έλαια (βούτυρο, μουρουνέλαιο), το ψάρι (ρέγγα, κολιός).

H Vit A είναι απαραίτητη για την υγεία της όρασης και του δέρματος, το ανοσοποιητικό, την κυτταρική διαφοροποίηση και τον μεταβολισμό του σιδήρου. Επιπλέον, φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για το αναπνευστικό σύστημα, την υγεία του εντέρου και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν και η επαρκή πρόσληψη της Vit A είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο κατά την κύηση και τον θηλασμό, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ρετινόλη (π.χ. συκώτι) αλλά και προσοχή στα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν Vit A (π.χ. ιχθυέλαια, μουρουνέλαια), γιατί η υπερβολική κατανάλωση Vit A μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση και να αποβεί τοξική για το ήπαρ. Οποιοδήποτε σκεύασμα θα πρέπει να λαμβάνεται με την σύμφωνη γνώμη του ειδικού επαγγελματία υγείας.

ΠΗΓΕΣ

www.mothersblog.gr
www.myfooddata.com
www.mednutrition.gr

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης