Αιμολυτικός Στρεπτόκοκκος Β – Strep B: Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα έρθει η στιγμή που θα σας ζητηθεί να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η εξέταση αυτή γίνεται στην αρχή της κύησης κι επαναλαμβάνεται στις 35 – 37 εβδ. Ο σκοπός της εξέτασης είναι να φανεί αν υπάρχει ή όχι, ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος Β. O Strep B είναι ένας τύπος βακτηρίου, που υπάρχει φυσιολογικά στην πεπτική και αναπαραγωγική οδό. Συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Κάποιες φορές μπορεί να αναφερθούν συμπτώματα κολπίτιδας, όπως αίσθημα καύσους ή ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις.

Κατά την κύηση

Η παρουσία του Strep B στον κόλπο ή το ορθό στην εγκυμονούσα, συνήθως δεν συνοδεύεται με συμπτώματα και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η εξέταση της καλλιέργειας. Η εξέταση είναι πολύ απλή, ανώδυνη κι ακίνδυνη. Με την χρήση λεπτής μπατονέτας λαμβάνεται δείγμα από τον ειδικό επαγγελματία υγείας, από τον κόλπο και από το ορθό και μετά από 2 – 3 ημέρες βγαίνει το αποτέλεσμα. Για την εξέταση, είναι σημαντικό να μην έχετε πάρει αντιβίωση και να μην έχει γίνει χρήση κολπικών υποθέτων για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την καλλιέργεια. Σε περίπτωση θετικού Strep B test, η πορεία της κύησης πολύ σπάνια επηρεάζεται.

Κατά τον τοκετό

Συστήνεται κατά τον τοκετό, οι κολπικές εξετάσεις να είναι πολύ περιορισμένες (ειδικά σε περίπτωση σπασμένων νερών) και να αποφεύγεται η αποκόλληση των υμένων. Η αποκόλληση γίνεται με κολπική εξέταση, όπου με τα 2 δάχτυλα του χεριού γίνεται έντονο μασάζ στον τράχηλο, με σκοπό να βγουν οι ορμόνες του τραχήλου (οι προσταγλανδίνες), οι οποίες ενεργοποιούν την μήτρα. Αν μάλιστα η γυναίκα είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει ο τοκετός της, με την αποκόλληση είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει ο τοκετός. Πρέπει να τονιστεί ότι η αποκόλληση των υμένων γίνεται μόνο με κολπική εξέταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε κολπική εξέταση γίνεται αποκόλληση.

Είναι επίσης, σημαντικό να τονιστεί ότι λόγω θετικού Strep B test, δεν συστήνεται η καισαρική τομή. Η γυναίκα μπορεί να έχει φυσιολογικό τοκετό.

Η μεγαλύτερη έννοια σε σχέση με θετικό Strep B test, είναι η υγεία του εμβρύου/νεογνού. Κατά τον τοκετό, με την δίοδο του παιδιού από τον κόλπο, υπάρχει μια πιθανότητα να μεταδοθεί ο Strep B στο έμβρυο. Η πιθανότητα αυτή είναι πάρα πολύ μικρή (1/200 νεογνά), ωστόσο στην περίπτωση που συμβεί, ο Strep B μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά θέματα στο νεογνό, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, σηψαιμία κ.ά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης (μέσω ορού στην φλέβα), τουλάχιστον 4 ώρες πριν την γέννηση του εμβρύου. Η αντιβίωση από το στόμα δεν φαίνεται να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό δεν προτιμάται.

Προκειμένου να υπάρχει χρόνος για την λήψη της αντιβίωσης, συστήνεται η γυναίκα να μην πάει σε πολύ προχωρημένο στάδιο τοκετού στο μαιευτήριο.

Μετά τον τοκετό

Ένας πολύ μικρός αριθμός νεογνών μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από τον Strep B αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό, καθώς η λήψη αντιβίωσης στον τοκετό δεν αποκλείει τελείως την πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο. Αυτό όμως είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση. Ούτως ή άλλως για οτιδήποτε σας προβληματίζει στο νεογνό/βρέφος, θα επικοινωνείτε άμεσα με τον παιδίατρό σας!

Να θυμάστε ότι στην καθημερινή πρακτική, με την σωστή παρακολούθηση κι αντιμετώπιση, όλα πάνε καλά για την μαμά και το παιδί!

ΠΗΓΕΣ

Group B Strep test – Mayo Clinic, www.mayoclinic.org

Strep B Test: MedlinePlus Medical Test, www.medlineplus.gov

Group B Strep test – Pregnancy, Birth and Baby, www.pregnancybirthbaby.org

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης