Γνωρίζετε πώς αναπτύσσεται η όραση του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Κατά την διάρκεια της 4ης εβδ εγκυμοσύνης, κύτταρα από τον αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό ιστό, μετατρέπονται στο δεξί κι αριστερό οπτικό νεύρο. Αυτές οι παχιές δέσμες από εκατομμύρια μεμονωμένες νευρικές ίνες θα μεταφέρουν πληροφορίες από τα μάτια στον εγκέφαλο και το αντίστροφο.
Κοντά στις 7 εβδ κύησης, αρχίζουν να δημιουργούνται ο κερατοειδής, οι κόρες των ματιών, ο αμφιβληστροειδής, ο φακός των ματιών και η ίριδα. Η ανάπτυξή τους θα ολοκληρωθεί λίγες εβδομάδες αργότερα.
Γύρω στις 10 εβδ εγκυμοσύνης, έχουν σχηματιστεί οι βλεφαρίδες του εμβρύου, αν και ακόμη τα μάτια παραμένουν κλειστά.
Έχει ενδιαφέρον ότι οι δακρυϊκοί πόροι του εμβρύου, παρ’ όλο που αναπτύσσονται από την 8η εβδ εγκυμοσύνης, φτάνουν την πλήρη ανάπτυξή τους μερικές εβδομάδες μετά την γέννησή του. Επομένως, το νεογνό για το πρώτο διάστημα έχει περιορισμένη παραγωγή δακρύων.
Το έμβρυο αρχίζει να ανοίγει τα μάτια του μέσα στην μήτρα γύρω στις 27 εβδ κύησης, ενώ γύρω στις 28 εβδ αρχίζει να τα ανοιγοκλείνει όταν είναι ξύπνιο.
Μάλιστα, από την 31η εβδ και μετά ανοιγοκλείνει τα μάτια ή κινείται περισσότερο, ως αντίδραση στο έντονο φως (π.χ. ηλιακό φως).
Στις 34 εβδ το έμβρυο είναι ικανό να παρακολουθεί ένα κινούμενο αντικείμενο και μπορεί να δει το κόκκινο χρώμα. Και βέβαια εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί βλέπει το κόκκινο χρώμα και όχι κάποιο άλλο… Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να μάθουμε ότι το ενδομήτριο έχει κόκκινο χρώμα, οπότε και τα κύτταρα που αναγνωρίζουν το κόκκινο χρώμα αναπτύσσονται πρώτα!
Στις 36 εβδ εγκυμοσύνης, η όραση του εμβρύου είναι στο ίδιο επίπεδο με την όραση του νεογνού!

Στην διάρκεια της κύησης, είναι σημαντικό να καταναλώνονται τροφές που ενισχύουν την υγεία των ματιών του εμβρύου!

ΠΗΓΕΣ

www.whattoexpect.com
www.mothersblog.gr
www.babycenter.com

 

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης