Παιδιά και Καλοκαιρινές Δραστηριότητες

Avatar photo

Νηπιαγωγός

Το καλοκαίρι έφτασε! Τα σχολεία έκλεισαν κι αυτό σημαίνει πως τα παιδιά θα είναι πολλές ώρες στο σπίτι… Σίγουρα όμως, κάποια στιγμή θα ακούσετε την φράση: «Μαμά, βαριέμαι…». Αναμφισβήτητα, τα παιδιά θα βαρεθούν χωρίς σχολείο και φίλους. Μην ανησυχείτε όμως. Ευκαιρία λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να κάνουμε μαζί τους δημιουργικές δραστηριότητες, που θα τα βοηθήσουν να μην βαρεθούν, αλλά και που θα χαρίσουν και σε μας και σε εκείνα ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Πριν ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα οφέλη του παιχνιδιού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τη διάσημη παιδαγωγό Σουζάν Άξελσον, τα παιχνίδια κάνουν ώριμους ενηλίκους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι παίζοντας, τα παιδιά παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους για πράγματα που οι μεγάλοι θεωρούν ασήμαντα αλλά είναι πολύ σημαντικά για τα ίδια τα παιδιά. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου, της συμμετοχής, της δράσης – και όχι απλώς της εκτέλεσης εντολών – επιτρέπει στα παιδιά να εξασκούνται στον αυτοέλεγχο, στη λήψη αποφάσεων, την εξαγωγή νοημάτων, την αυτεπίγνωση, την αυτοπεποίθηση κ.ά. Φυσικά δεν το αντιλαμβάνονται ότι τα κάνουν όλα αυτά εκείνη τη στιγμή. Παίζουν γιατί νιώθουν ωραία. Το παιχνίδι είναι ένα όμορφο περιτύλιγμα της μάθησης περίπλοκων πραγμάτων.

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες που προτείνω θέλουν να βοηθήσουν γονείς και όσους προσπαθούν να απασχολήσουν τα παιδιά, με απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους. Ιδέες υπάρχουν πολλές! Σε βιβλία, στο διαδίκτυο και φυσικά στη φαντασία μας, αρκεί να την ενεργοποιήσουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι παίζοντας με τα παιδιά γινόμαστε κι εμείς παιδιά αρκεί να έχουμε χαλαρή διάθεση και φυσικά, όρεξη για messy play (το παιχνίδι που λερώνει). Είναι μια σύγχρονη τάση που, ωστόσο, θυμίζει το παιχνίδι που έπαιζαν οι παλαιότεροι: με χώματα, λάσπες, χαλίκια κ.ά.

Σας προτείνω, λοιπόν, τις παρακάτω δραστηριότητες, τις οποίες θα αγαπήσουν τα παιδιά, βασιζόμενη στη μακρόχρονη εμπειρία μου στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης.

  • Φουσκώστε μπαλόνια και χτυπήστε τα στον αέρα όσο πιο πολλή ώρα μπορείτε (ένα χρονόμετρο το κάνει πιο ενδιαφέρον!).
  • Δέστε ένα σχοινί ή κορδέλα ανάμεσα σε δύο καρέκλες (ή κάγκελα) και κρεμάστε μανταλάκια, ίσο αριθμό για κάθε παίκτη. Με το σύνθημα πρέπει να ξεκρεμάσετε με το ένα χέρι τα μανταλάκια. Ο πιο γρήγορος κερδίζει. Στο δεύτερο γύρο κάντε το αντίστροφο. Εναλλακτικά, ενώστε τα μανταλάκια το ένα με το άλλο, ώστε να φτιάξετε διάφορα σχήματα.
  • Μαζέψτε υλικό από μια βόλτα στη φύση (δάσος, άλσος, παραλία κ.ά.) και κάντε κολάζ.
  • Φτιάξτε χειροποίητη πλαστελίνη μαζί με τα παιδιά (υπάρχουν πολλές και εύκολες συνταγές στο διαδίκτυο).
  • Χρησιμοποιήστε χώμα και νερό και φτιάξτε λάσπη για να «μαγειρέψετε» φαγητά (τα λασποκεφτεδάκια είναι ιδιαίτερα αγαπητά!).
  • Φτιάξτε χάρτινες μικρές βαρκούλες και σχηματίστε με χαρτοταινία ή κιμωλία έναν κύκλο στο πάτωμα. Ορίστε μια αφετηρία, σκύψτε στα γόνατα και φυσήξτε τις βαρκούλες μέχρι να μπουν στον κύκλο – λίμνη.
  • Σχηματίστε με χαρτοταινία ή κιμωλία στο πάτωμα το κουτσό και παίξτε.
  • Ζωγραφίστε με κιμωλίες έναν τοίχο της βεράντας (κάθε μέρα άλλη ζωγραφιά μιας και σβήνει εύκολα με νερό).
  • Φτιάξτε ένα χάρτινο μπαλάκι και χρησιμοποιήστε δύο πλαστικά ανθεκτικά ποτήρια για να παίξετε table hockey. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σχηματίσετε τα τέρματα με χαρτοταινία πάνω σε μια τραπεζαρία.
  • Κόψτε χάρτινα πιάτα εσωτερικά, ώστε να σχηματιστούν κρίκοι. Γυρίστε μια καρέκλα ανάποδα και πετάξτε τους κρίκους, ώστε να μπουν στα πόδια της καρέκλας.

Καλό Καλοκαίρι και Καλή Διασκέδαση!!!

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης