Να έχω rooming – in;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Κάποιες γυναίκες αναρωτιούνται αν χρειάζεται να επιλέξουν δωμάτιο που δίνει την δυνατότητα του rooming-in. Αρχικά, να διευκρινιστεί ότι το rooming-in είναι η δυνατότητα που δίνουν τα μαιευτήρια να είναι το νεογνό μαζί με την μαμά του στο δωμάτιο ολόκληρο το 24ωρο, από την γέννησή του έως την έξοδο από το μαιευτήριο. Αποτελεί ένα από τα «Δέκα Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό» κατά τον Π.Ο.Υ. και την Unicef.

Η υπηρεσία του rooming – in ακολουθείται για όλα τα δωμάτια (τρίκλινο, δίκλινο, μονόκλινο). Μάλιστα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε διπλανά κρεβάτια (σε περίπτωση τρίκλινου ή δίκλινου δωματίου), έχουν την ίδια φιλοσοφία για το rooming – in. Δεν θα είναι δηλαδή στο ίδιο δωμάτιο, μια γυναίκα που επιθυμεί, με μια γυναίκα που δεν επιθυμεί rooming – in.

Την επιλογή του rooming – in την συστήνω ανεπιφύλακτα ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική τομή). Η επαφή με τις γυναίκες/ζευγάρια στις καθημερινές επισκέψεις στο μαιευτήριο, φανερώνει στην πράξη την σημασία του rooming – in, όχι μόνο για την έναρξη και συνέχιση του θηλασμού αλλά και για την γνωριμία νεογνού – γονιών. Οι νέοι γονείς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν σημεία πείνας, πόνου αλλά και την ανάγκη του παιδιού τους για αγκαλιά. Μαθαίνουν πώς να το ηρεμούν και να το ανακουφίζουν. Επιπλέον, αποκτούν αυτοπεποίθηση στην καθημερινή του φροντίδα και στους τρόπους κρατήματος του παιδιού. Μπορούν να του προσφέρουν την δέρμα με δέρμα επαφή ενώ ανά πάσα στιγμή χρειαστεί το παιδί να θηλάσει, η μαμά του είναι άμεσα διαθέσιμη. Όλα αυτά βοηθούν στην ισχυροποίηση του μεταξύ τους δεσμού αλλά και στο να είναι πιο ήρεμοι οι γονείς πηγαίνοντας σπίτι.

H δυνατότητα του rooming – in δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να είναι όλη μέρα μέσα στο δωμάτιο. Ούτως ή άλλως είναι απαραίτητα η κίνηση και το περπάτημα στην λεχώνα. Επομένως, τις φορές που θα χρειαστεί η γυναίκα να βγει από το δωμάτιο ή η ίδια επιθυμεί να δώσει για λίγο το παιδί, το νεογνό θα πρέπει να μείνει στον χώρο φροντίδας των νεογνών και όταν η γυναίκα είναι έτοιμη θα ενημερώσει για να της φέρουν το παιδί κοντά της. Εκτός φυσικά, αν το ίδιο το νεογνό αναζητήσει νωρίτερα την μαμά του, οπότε το προσωπικό του μαιευτηρίου θα το φέρει στο δωμάτιο.

Τα περισσότερα μαιευτήρια διαθέτουν την υπηρεσία του rooming – in, αλλά θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με το μαιευτήριο επιλογής σας, για να επιβεβαιώσετε ότι την διαθέτουν.

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης