Καισαρική τομή: Συνήθεις ερωτήσεις

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Είναι μια μοναδική εμπειρία η γέννηση του παιδιού με φυσιολογικό τοκετό, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που τελικά θα χρειαστεί κάποιες γυναίκες να γεννήσουν με καισαρική τομή. Στις γυναίκες αυτές είναι συνήθεις οι ερωτήσεις:

«Μπορεί να γίνει η δέρμα με δέρμα επαφή;»

«Ο ομφάλιος λώρος μπορεί να μην κοπεί αμέσως;»

«Θα μπορέσει να επιτευχθεί ο πρώτος θηλασμός;»

Ας απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις:

Η δέρμα με δέρμα επαφή μπορεί να γίνει, αλλά μετά από λίγα λεπτά. Την στιγμή της γέννησής του και αφού ο μαιευτήρας κόψει τον ομφάλιο λώρο, το νεογνό το εξετάζει ο παιδίατρος του μαιευτηρίου. Δεν μπορεί να δοθεί άμεσα στην μητέρα, όπως γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό, καθώς η περιοχή είναι αποστειρωμένη. Επίσης, ο ομφάλιος λώρος κόβεται άμεσα στην καισαρική τομή, καθώς η αναμονή (όπως γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό), αυξάνει την πιθανότητα μολύνσεων.

Η εξέταση από τον παιδίατρο, παίρνει λίγα λεπτά κι εφ’ όσον το παιδί είναι σε καλή κατάσταση, τοποθετείται στην μητέρα. Σε αυτήν τη φάση, το νεογνό μπορεί να παραμείνει στην μαμά έως ότου τελειώσει η καισαρική τομή. Και φυσικά όταν το παιδί αναζητήσει το στήθος, μπορεί να τοποθετηθεί και για θηλασμό. Αυτό είναι κάτι που γίνεται με την βοήθεια της προσωπικής σας μαίας.

Μια πολύ καλή επιλογή προκειμένου να είναι και ο μπαμπάς παρών στον πρώτο θηλασμό, είναι μετά την ολοκλήρωση της καισαρικής τομής, να μεταφερθεί η γυναίκα από το τμήμα του χειρουργείου σε χώρο της αίθουσας τοκετών. Εκεί μαζί με την μαία σας, θα μπορέσετε να μείνετε μαζί με το παιδί σας για 1-2 ώρες για τον πρώτο θηλασμό αλλά και την πρώτη γνωριμία μαζί του.

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης