Φάση ήρεμης εγρήγορσης νεογνού

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Όταν η μαία δίνει τις συμβουλές για την φροντίδα του νεογνού, αναφέρει και την φάση ήρεμης εγρήγορσης του νεογνού.

Κατά την φάση αυτή το νεογνό έχει ανοιχτά τα μάτια του και κουνάει ήρεμα τα χέρια και τα πόδια του. Το πρόσωπό του είναι χαλαρό και δεν έχει εκφράσεις ενόχλησης ή πόνου. Μάλιστα, εστιάζει το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο ή πρόσωπο, όταν η απόσταση δεν ξεπερνάει τα 30 εκατοστά.

Στην φάση ήρεμης εγρήγορσης βρίσκεται το νεογνό 20 – 30 λεπτά μετά την γέννησή του, οπότε και είναι ο κατάλληλος χρόνος για έναρξη θηλασμού και την πρώτη γνωριμία με τους γονείς του!

Γενικότερα, στην ήρεμη εγρήγορση το νεογνό είναι πολύ δεκτικό στα ερεθίσματα, μπορεί να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει. Οπότε είναι και η καλύτερη στιγμή για να του μιλήσετε και να παρατηρήσετε πώς αντιδρά στα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Παρακολουθώντας με προσοχή το νεογνό, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα μη λεκτικά σήματα που μας δίνει και τελικά να κατανοούμε τί θέλει να μας πεί!

Καθώς μεγαλώνει το νεογνό οι φάσεις ήρεμης εγρήγορσης κρατούν περισσότερο χρόνο, οπότε και δίνεται περισσότερος χρόνος για αλληλεπίδραση, παιχνίδι και βρεφικό μασάζ!

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης