Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι «μια φορά καισαρική τομή, πάντα καισαρική τομή». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η άποψη αυτή δεν ισχύει. Μάλιστα, φαίνεται ότι το 90% των γυναικών με προηγούμενη καισαρική τομή, έχουν τις προϋποθέσεις να επιλέξουν Προσπάθεια για Φυσιολογικό Τοκετό – Vbac. Από αυτές, βάσει των ερευνών, το 60% – 80% θα καταφέρει να γεννήσει φυσιολογικά.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), δηλώνει ότι το Vbac είναι ασφαλέστερο από την επιλογή μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής, όταν τηρούνται οι προϋποθέσεις.
Προϋποθέσεις για Vbac
Κίνδυνοι Vbac:
Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, το ρίσκο για επιπλοκές από Vbac, είναι μεγαλύτερο όταν υπάρχουν:
Σύμφωνα με το RCOG, η προγραμματισμένη Vbac σε σχέση με την επιλεκτική καισαρική, έχει μικρότερο ποσοστό περιγεννητικής θνησιμότητας (0.25%) ή σοβαρής νεογνικής νοσηρότητας σε σύγκριση με την ERCS από τις 39+0 εβδ κύησης.
Επιπλέον, ο απόλυτος κίνδυνος περιγεννητικού θανάτου στην Vbac είναι 4/10000 – 0.04%, δηλαδή κοντά στο ποσοστό των πρωτοτόκων γυναικών με φυσιολογικό τοκετό.
Ο κίνδυνος ρήξης μήτρας σε πρωτοτόκες με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς άλλη τομή στην μήτρα είναι 2/10000 – 0.02%. Ο ίδιος κίνδυνος σε προγραμματισμένη Vbac είναι 0.2 – 0.5% και στην επιλεκτική καισαρική τομή 0.02%. Οπότε φαίνεται ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές.
Κάθε γυναίκα που επιθυμεί Vbac, οφείλει να ενημερωθεί πλήρως από την ομάδα που την παρακολουθεί (μαιευτήρας – μαία) για τις προϋποθέσεις, τις πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας της προσπάθειας, τους πιθανούς κινδύνους, τα οφέλη από την επιτυχία της προσπάθειας. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται για τα υπέρ και κατά μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής. Με γνώμονα την επιθυμία της γυναίκας αλλά και την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού, θα ληφθεί η καλύτερη απόφαση για τον τρόπο τοκετού!