Πρόκληση τοκετού: Πότε χρειάζεται;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Η πρόκληση τοκετού αποτελεί μια διαδικασία, όπου χορηγούνται φάρμακα για να ξεκινήσει ο τοκετός. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι ιατρικοί λόγοι, που να δείχνουν ότι η συνέχιση της κύησης και η αναμονή να ξεκινήσει ο τοκετός αυτόματα, δεν είναι προς όφελος της μαμάς ή του παιδιού. Αυτό μπορεί να αφορά περίπου το ⅕ των γυναικών.

Οι πιο συνήθεις αιτίες πρόκλησης τοκετού είναι:

Παράταση κύησης: Η κύηση έχει ολοκληρώσει τις 41 εβδομάδες και δεν έχει ξεκινήσει ο τοκετός.
Σε γυναίκες με ομαλή και φυσιολογική κύηση συστήνεται μετά τις 37+1 εβδ, προετοιμασία για τον τοκετό (π.χ. περπάτημα, σεξουαλικές επαφές), ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες και να αυξηθούν οι πιθανότητες για αυτόματη έναρξη τοκετού (να ξεκινήσει μόνος του).

Αυτόματη ρήξη υμένων: Όταν σπάσουν τα νερά από μόνα τους και η μήτρα παραμένει χωρίς συστολές 24 ώρες μετά το σπάσιμο. Σε περίπτωση που η γυναίκα είχε θετικό αποτέλεσμα για strepB στην καλλιέργεια κολπικού υγρού (που γίνεται στις 36-37 εβδ κύησης), ενδείκνυται η έναρξη της πρόκλησης αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εισαγωγής στο μαιευτήριο.

Υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου (και γενικότερα καταστάσεις που δείχνουν δυσφορία του εμβρύου): Το έμβρυο είναι μικρότερο σε σχέση με την εβδομάδα κύησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θρέφεται επαρκώς μέσα στην μήτρα, οπότε και πρέπει να γεννηθεί. Αναλόγως της ανάπτυξης του εμβρύου, των προϋποθέσεων για φυσιολογικό τοκετό και της εβδομάδας κύησης, μπορεί να χρειαστεί καισαρική τομή αντί της πρόκλησης.

Επιθυμία γυναίκας: Κάποιες γυναίκες προτιμούν έναν προγραμματισμένο τοκετό καθώς η ιδέα της αυτόματης έναρξης τους προκαλεί έντονο άγχος. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται συζήτηση με την γυναίκα για τις πηγές του άγχους της αλλά και τα υπέρ/κατά της πρόκλησης. Έχει σημασία να ληφθούν υπ’ όψιν η επιθυμία της για φυσιολογικό τοκετό αλλά και οι προϋποθέσεις/πιθανότητες που θα έχει σε περίπτωση πρόκλησης για φυσιολογικό τοκετό.

Παθολογικές καταστάσεις της γυναίκας: π.χ. σακχαρώδης διαβήτης με ινσουλίνη, αυξημένη πίεση, χολόσταση, χρήση αντιπηκτικών ενέσεων.

Να θυμάστε:

  • Παρ’ όλο που το αυξημένο ποσοστό καισαρικών τομών συνδέεται με το αυξημένο ποσοστό πρόκλησης τοκετού, δεν σημαίνει ότι κάθε πρόκληση οδηγεί σε καισαρική τομή. Φαίνεται ότι όταν υπάρχουν σαφείς ιατρικοί λόγοι και πρέπει το παιδί να γεννηθεί πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, τις περισσότερες φορές η φύση έχει προετοιμάσει το σώμα της γυναίκας και το παιδί, οπότε και το αποτέλεσμα της πρόκλησης είναι ένας φυσιολογικός τοκετός.
  • Ο αριθμός των γυναικών που θα χρειαστούν τελικά πρόκληση είναι μικρός.
  • Προετοιμάστε το σώμα σας από την κύηση κι ενημερωθείτε! Οι ομάδες προετοιμασίας για τον τοκετό λειτουργούν πολύ βοηθητικά!
  • Να έχετε κοντά σας ανθρώπους που θα μπορείτε να εκφράσετε όλες τις ανησυχίες και τους φόβους σας, καθώς κάποιες φορές ένας λόγος που δεν ξεκινάει ο τοκετός είναι το έντονο άγχος.
  • Να νιώθετε εμπιστοσύνη με την μαία και τον γιατρό σας!

ΠΗΓΕΣ

Induction of labour: information for the public – RCOG, https://www.rcog.org.uk ›

Overview | Inducing labour | Guidance – NICE, https://www.nice.org.uk ›

Πρόκληση Tοκετού - hsog.gr, https://hsog.gr ›

 

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης