Πρόκληση τοκετού: Πώς γίνεται;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Κάποιες φορές ο τοκετός δεν θα ξεκινήσει μόνος του, αλλά θα χρειαστεί να προκαλέσουμε την έναρξη του τοκετού. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να δοθούν συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία δρουν στον τράχηλο για να τον μαλακώσουν και στην μήτρα για να προκαλέσουν συστολές. Ο σκοπός στην διαδικασία της πρόκλησης είναι να ξεκινήσουν ήπιες συστολές και σταδιακά να δυναμώσουν για να μπει η γυναίκα τελικά σε ενεργητική φάση τοκετού.

Τα πιο συνήθη φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι οι προσταγλανδίνες και η ωκυτοκίνη. Τα φάρμακα αυτά είναι ορμόνες που υπάρχουν κι εκκρίνονται στο σώμα της γυναίκας, όταν ξεκινάει από μόνος του ο τοκετός. Συγκεκριμένα, οι προσταγλανδίνες υπάρχουν στο σπέρμα του συντρόφου, στον τράχηλο, αλλά και τα αμνιακά υγρά. Επίσης, η ωκυτοκίνη παράγεται κατά ώσεις στον τοκετό και προκαλεί συστολές της μήτρας. Αυτές λοιπόν οι ορμόνες, υπάρχουν σε μορφή φαρμάκων προκειμένου να ξεκινήσει ένας τοκετός και ουσιαστικά μιμούνται τις φυσικές ορμόνες.

Οι προσταγλανδίνες θέλουν αρκετές ώρες για να δράσουν. Τοποθετούνται κολπικά σε μορφή υποθέτου ή gel. Συνήθως μετά από κάποιες ώρες ξεκινούν ήπιες συστολές και χρειάζεται στην πορεία της διαδικασίας να ενισχυθούν με την χορήγηση ωκυτοκίνης ενδοφλέβια (μέσω ορού).

Η ωκυτοκίνη βοηθά να γίνουν πιο δυνατές οι συστολές. Η χορήγηση της ωκυτοκίνης ξεκινάει με αργό ρυθμό και σταδιακά αυξάνουμε, ανάλογα της δραστηριότητας της μήτρας.

Η ρήξη θυλακίου (σπάσιμο νερών), συνήθως αποτελεί το επόμενο βήμα. Γίνεται με κολπική εξέταση. Είναι απαραίτητο βήμα καθώς βοηθά την μήτρα (που ήδη κάνει συστολές), να δουλέψει πιο έντονα και πλέον να έχουμε πολύ καλές συστολές, που έχουν την δύναμη να κατεβάσουν το έμβρυο πιο χαμηλά στην λεκάνη και να ανοίξει σταδιακά ο τράχηλος.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το πώς είναι ο τράχηλος (μήκος, πάχος, σύσταση, διαστολή) αλλά και το πόσο χαμηλά έχει το έμβρυο το κεφαλάκι του στην λεκάνη (αν έχει κάνει εμπέδωση ή όχι). Η διαδικασία της πρόκλησης τοκετού θέλει χρόνο και υπομονή! Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 24 ώρες.

Η πρόκληση τοκετού σημαίνει ότι χρειάζεται να ακούμε τους παλμούς του εμβρύου συνεχόμενα (συνεχόμενος καρδιοτοκογραφικός έλεγχος), οπότε υπάρχει ένας περιορισμός στην κίνηση, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι.

Επίσης, είναι πολύ πιθανή η χρήση της επισκληριδίου αναλγησίας, ειδικά στην περίπτωση της παράτασης της κύησης. Ακόμη και τότε όμως μπορούμε να δουλέψουμε με θέσεις και στάσεις.

Στην περίπτωση που χρειαστεί να γεννήσετε το μωράκι σας με πρόκληση τοκετού, είναι σημαντικό να νιώθετε σιγουριά οτι πραγματικά χρειάζεται να γίνει και να προετοιμαστείτε για αυτό!

Κάποιες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν απογοήτευση ή και στενοχώρια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, σκεφτείτε οτι όταν πραγματικά χρειάζεται, η πρόκληση τοκετού είναι προς όφελος δικό σας και του παιδιού και με την κατάλληλη προετοιμασία και στήριξη, μπορείτε να έχετε μια θετική εμπειρία τοκετού!

ΠΗΓΕΣ

Induction of labour: information for the public – RCOG, https://www.rcog.org.uk ›

Overview | Inducing labour | Guidance – NICE, https://www.nice.org.uk ›

Πρόκληση Tοκετού - hsog.gr, https://hsog.gr ›

 

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης