Πρακτικές συμβουλές για γονείς και πρωτάκια!

Avatar photo

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το βλέμμα όλων στρέφεται πάντα στα πρωτάκια μας, που εγκαταλείπουν την αγκαλιά του νηπιαγωγείου και ετοιμάζονται να περάσουν την πρώτη μεγάλη πόρτα του δημοτικού. Τσάντες, κασετίνες, λίστες με σχολικά… και οι σκέψεις μας: Πώς θα μπουν σε πρόγραμμα; Πώς θα μάθουν να διαβάζουν; Πόσο πρέπει να τα βοηθάμε; Ας ξεκινήσουμε!

Συμβουλές για την μελέτη: Τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν ιδανικά μια σταθερή ώρα με ένα σταθερό άτομο. Το καλύτερο θα ήταν επιστρέφοντας από το σχολείο να φάνε, να ξεκουραστούν για λίγο και να ξεκινήσουν. Μην ανοίξετε την τηλεόραση! Χρησιμοποιήστε την ως επιβράβευση, εφόσον ολοκληρώσουν τη μελέτη τους. Καλό θα είναι οι εξωσχολικές δραστηριότητες να είναι το απόγευμα, μετά τη μελέτη.

Καθίστε κοντά στο παιδί και δείξτε του πώς να οργανωθεί. Βοηθήστε το να βγάλει όλα τα βιβλία και τα τετράδια από την τσάντα κρατώντας ό,τι χρειάζεται και αφήνοντας τα υπόλοιπα στην άκρη. Φροντίστε το μολύβι του να είναι καλά ξυσμένο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του/της εκπαιδευτικού. Θα σας εξηγήσουν τον τρόπο δουλειάς στο σχολείο και θα σας συμβουλεύσουν πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο σπίτι.

Στην Α’ τάξη τα παιδιά συνήθως μελετούν από μισή ως μία ώρα καθημερινά, αναλόγως το ρυθμό τους και τις εργασίες που έχουν. Αν δείτε ότι το παιδί κουράζεται, κάντε ένα μικρό διάλειμμα (μακριά όμως
από ηλεκτρονικά και τηλεόραση!).

Συμβουλές για την σχολική τσάντα: Ολοκληρώνοντας την μελέτη το παιδί θα πρέπει να φτιάξει την τσάντα του. Είναι ένα από τα σχολικά του καθήκοντα. Θα πρέπει να φροντίσει να πάρει μαζί του όλα τα απαραίτητα και βέβαια να ελέγξει ότι έχει γόμα, μολύβια ξυσμένα, ξύστρα, ξυλομπογιές κ.τ.λ. Μην το κάνετε εσείς! Ελέγξτε αν το έκανε καλά, αλλά μην το κάνετε. Στο σχολείο θα το κάνουν μόνα τους. Τις περισσότερες φορές αγχωτικά, για να μην χάσουν λεπτό από το διάλειμμά τους! Προφανώς η δασκάλα δεν θα φτιάξει 20 τσάντες. Δείξτε τους λοιπόν τον τρόπο, αλλά μην το κάνετε εσείς!

Ελέγχετε καθημερινά την τσάντα του παιδιού: Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να φέρνουν ξένα πράγματα, να χάνουν τα δικά τους, να τα δανείζουν, να τα ανταλλάσσουν. Αν βρείτε κάτι που δεν του ανήκει, ρωτήστε το παιδί ευγενικά πώς βρέθηκε στην τσάντα του. Τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν ακόμα την έννοια της ιδιοκτησίας. Το δικό μου – δικό σου είναι πολύ σχετικές έννοιες σε αυτή την ηλικία. Εξηγήστε του υπομονετικά.

Μην θυμώνετε αν χάνει συστηματικά τα πράγματά του. Όπως είπαμε παραπάνω, βιάζονται να βγουν διάλειμμα. Στην καλύτερη περίπτωση τα ρίχνουν χύμα στην τσάντα. Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε κασετίνα βαρελάκι. Έτσι θα μπορούν να βάζουν και να βγάζουν εύκολα τα πράγματά τους. Πάρτε κασετίνα μεγάλη για χρώματα και μαρκαδόρους, ώστε να μπορούν να βρίσκουν εύκολα το χρώμα που θέλουν και να καταλαβαίνουν αν τους λείπει κάποιο. Μην το στείλετε στο σχολείο χωρίς μολύβι. Θα κλάψει, θα αισθανθεί άσχημα, θα καθυστερήσει την διαδικασία του μαθήματος, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εξηγήστε του ότι είναι ευθύνη του τα πράγματά του και ότι οφείλει να τα προσέχει. Καλό θα είναι να έχετε στο σπίτι κρυμμένο ένα κουτί έκτακτης ανάγκης με αναλώσιμα.

Συμβουλή τελευταία και σημαντικότερη: Απολαύστε τη στιγμή αυτή γιατί δεν θα ξανάρθει!

Μην αγχώνεστε! Δείξτε ότι αυτό που κάνουν είναι σπουδαίο! Όλα τα παιδιά θα μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. Κάθε παιδί έχει τον ρυθμό του κι αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό. Στην πρώτη τάξη του δημοτικού υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στα παιδιά. Και είναι απολύτως φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν παιδιά γεννημένα Γενάρη και άλλα τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Σχεδόν ένα χρόνο διαφορά. Ο/η εκπαιδευτικός θα προσπαθήσει (και αυτό είναι διαχρονικά μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες αυτής της τάξης) να εξισορροπήσει την διαφορά. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα. Ακόμα και η σύγκριση με το μεγαλύτερο αδερφάκι είναι άδικη. Η πρόοδος είναι ατομική υπόθεση. Σήμερα καλά, αύριο καλύτερα, πάντα σε σχέση με αυτό που μπορεί ο καθένας.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Μοιράσου το στα social media

Διαβάστε επίσης