Κατά την διάρκεια ενός φυσικού τοκετού απελευθερώνονται ορμόνες και στη μητέρα και στον πατέρα, οι οποίες συμβάλλουν στην έναρξη κι εξέλιξη του τοκετού, στην ανακούφιση από τις συστολές αλλά και στην ενίσχυση του δεσμού γονιών – νεογνού. Αυτό σημαίνει οτι η πρόκληση τοκετού και η χρήση φαρμάκων, θα πρέπει να έχουν σαφείς ιατρικούς λόγους για να επιλεχθούν.
Ποιές όμως είναι οι ορμόνες που εκκρίνονται κατα τον φυσικό τοκετό;
Ωκυτοκίνη
Θεωρείται η ορμόνη της αγάπης. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο της μητέρας αυξάνουν, ώστε να προαχθεί η μητρική συμπεριφορά. Η ωκυτοκίνη είναι
απαραίτητη ορμόνη για να ξεκινήσει ο τοκετός. Παράγεται σε όλη την διάρκεια του τοκετού κατά ώσεις, ώστε να επιτρέπει την εξέλιξή του.
Εκτός από την φυσική ωκυτοκίνη, υπάρχει και η φαρμακευτική, η οποία χορηγείται σε πολύ μικρή ποσότητα μέσα σε ορό. Η φαρμακευτική ωκυτοκίνη χρησιμοποιείται στην πρόκληση τοκετού ή για να γίνουν πιο δυνατές οι συστολές. Δρα, επομένως, στην μήτρα και τους μαστούς, αλλά δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, με αποτέλεσμα να μην επιδρά στη συμπεριφορά. Η φαρμακευτική ωκυτοκίνη δεν έχει την ίδια χημική σύνθεση με τη φυσική και όταν χορηγείται, εμποδίζει την παραγωγή της φυσικής ωκυτοκίνης.
Προλακτίνη
Είναι η ορμόνη της παραγωγής του γάλακτος. Προάγει τη μητρική συμπεριφορά. Οι άντρες παράγουν προλακτίνη σε καταστάσεις που βιώνουν ως απειλητικές. Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στη μητέρα και τον πατέρα οδηγούν σε μείωση της libido, ώστε να επικεντρώνουν οι γονείς την προσοχή και την ενέργειά τους στη φροντίδα του παιδιού.
Ενδορφίνες
Οι ενδορφίνες ανήκουν στην κατηγορία των φυσικών οπιοειδών. Είναι οι ορμόνες της χαλάρωσης και της ευεξίας. Κατά την διάρκεια του τοκετού μειώνουν την αντίληψη του πόνου και προσφέρουν ανακούφιση από τις συστολές. Μετά την γέννηση του παιδιού, ενισχύουν τον πρώιμο δεσμό!
Κατεχολαμίνες
Δίνουν ενέργεια στην επίτοκο στο στάδιο της εξώθησης και κρατούν την γυναίκα σε μια κατάσταση εγρήγορσης για να προστατεύσει το νεογέννητο παιδί της. Επίσης, βοηθούν για να είναι και το νεογνό σε μια κατάσταση εγρήγορσης, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδράσουν στην πρώτη τους επαφή μετά την γέννηση.
Αγγειοπρεσίνη
Θεωρείται η ορμόνη της «μονογαμίας». Απελευθερώνεται ως αντίδραση στην εγγύτητα και το άγγιγμα.
Η ορμόνη αυτή προάγει την αφοσίωση του άντρα στη σύντροφό του και την εκδήλωση προστατευτικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, κάνει τον άντρα πιο λογικό, πιο σταθερό και πιο ευαίσθητο στον πατρικό του ρόλο.