MSc Developmental Psychology, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Συχνά μπορεί να νιώθουμε άγχος όταν πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για ένα δύσκολο θέμα που συμβαίνει στο σπίτι ή για κάτι που συμβαίνει στον κόσμο μας.
Εδώ θα μοιραστούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας, πώς να ακούμε τα συναισθήματά τους και να τους δείχνουμε την αγάπη μας σε δύσκολες περιόδους. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί περισσότερο απ’ όλα είναι ένας υποστηρικτικός ενήλικας. Το να είμαστε παρόντες για τα παιδιά μας είναι ίσως το πιο σημαντικό.
Κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων, όταν συμβαίνουν τραγικά γεγονότα ή αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, συχνά θεωρούμε ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα όμως αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε κι επηρεάζονται σημαντικά από τη διάθεσή μας αλλά και από τις συζητήσεις των ενηλίκων στο περιβάλλον τους.
Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε υποστηρικτικοί με τα παιδιά μας όταν ο κόσμος γύρω μας αντιμετωπίζει προκλήσεις ή βρίσκεται σε κρίση;
- Όταν ο κόσμος μας προκαλεί μια αίσθηση ανασφάλειας κι ακούμε τρομερά νέα στις ειδήσεις, βοηθάμε τα παιδιά μας να νιώσουν ασφάλεια, διαβεβαιώνοντάς τα πως ό,τι και να συμβαίνει θα είμαστε πάντα εκεί για να τα φροντίζουμε.
- Δίνουμε προσοχή και ελέγχουμε όσο γίνεται το τι ακούν και βλέπουν τα παιδιά μας στις ειδήσεις. Οι πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης ή από συζητήσεις που δεν προορίζονται γι’ αυτά, φτάνουν και στα αυτιά των παιδιών μας. Είναι λοιπόν προτιμότερο να τα μαθαίνουν, εάν χρειάζεται, από έναν ενήλικα που εμπιστεύονται, μέσα από συζητήσεις που έχουν συγκεκριμένο στόχο, περιεχόμενο και νόημα.
- Λέμε στα παιδιά μας ότι μπορούν να μας κάνουν ερωτήσεις για ό,τι τα απασχολεί. Προτού δώσουμε τη δική μας απάντηση, είναι χρήσιμο να τα ρωτάμε τι πιστεύουν τα ίδια ή τι έχουν ακούσει για το θέμα που τους απασχολεί. Κάποιες φορές μπορεί να έχουν αντιληφθεί περισσότερα απ’ όσα νομίζαμε, άλλες φορές μπορεί να έχουν λάβει λανθασμένες πληροφορίες ή να τις έχουν παρερμηνεύσει, ή ακόμα να έχουν μια πολύ πιο απλή απορία από αυτή που νομίζαμε. Γνωρίζοντας περισσότερα για αυτό που απασχολεί το παιδί μας, μπορούμε να δώσουμε με τη σειρά μας μια απλή και ειλικρινή εξήγηση ή απάντηση.
- Δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτά που ρωτούν τα παιδιά μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε απλά να απαντήσουμε ότι αναρωτιόμαστε κι εμείς το ίδιο πράγμα και ότι θα το συζητήσουμε μαζί τους όταν γνωρίζουμε περισσότερα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει να τα ρωτήσουμε πώς νιώθουν. Αυτό και μόνο, το να ακούσουμε δηλαδή πώς νιώθει το παιδί μας, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
- Λέμε στα παιδιά μας ότι είναι ασφαλές να μοιράζονται τα συναισθήματά τους μαζί μας, είτε αυτό είναι ανησυχία, θυμός, λύπη ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε.
- Δύσκολα θέματα ή άσχημα νέα επηρεάζουν φυσικά και τους μεγάλους. Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε αποτελεσματικά τα παιδιά μας, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τους εαυτούς μας.
- Θέτουμε όρια στον όγκο ή στο είδος των πληροφοριών που φτάνουν και σε εμάς από τα μέσα ενημέρωσης ή κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και από τον περίγυρό μας.
- Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για ξεκούραση κι έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μπορούν και είναι πρόθυμοι να μας υποστηρίξουν.
Όταν καλούμαστε να μιλήσουμε για δύσκολα θέματα λοιπόν, ακόμη κι εάν νιώθουμε ότι δεν γνωρίζουμε πώς ή αν θα τα καταφέρουμε, είμαστε παρόλα αυτά ό,τι χρειάζεται το παιδί μας και αυτό τις περισσότερες φορές αρκεί για να τα καθησυχάσουμε και να τα βοηθήσουμε να νιώσουν ασφαλή!