Κάπνισμα και Θηλασμός

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Σχετικά με τις ουσίες του τσιγάρου, κυρίως είναι γνωστή η νικοτίνη. Ωστόσο, κάθε τσιγάρο έχει πάνω από 5300 βλαβερές ουσίες. Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα κατά τον θηλασμό σχετίζεται με μείωση των επιπέδων του λίπους, των θερμίδων και των πρωτεϊνών. Επίσης, μειώνεται σταδιακά η ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Φαίνεται ότι οι καπνίζουσες κατά την κύηση, θα συνεχίσουν το κάπνισμα και μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσουν ή να σταματήσουν πολύ σύντομα τον θηλασμό.

Τα θηλάζοντα βρέφη γυναικών που καπνίζουν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κολικούς, αναπνευστικές λοιμώξεις (βρογχίτιδα, πνευμονία), ωτίτιδες, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου. Παρ’ όλ’ αυτά ο θηλασμός συστήνεται, καθώς θεωρείται ότι ο κίνδυνος για τις παραπάνω ασθένειες είναι μικρότερος για τα θηλάζοντα νεογνά σε σχέση με τα μη θηλάζοντα ακόμη και αν οι μητέρες τους καπνίζουν.

Τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα της μητέρας είναι υψηλά μετά το κάπνισμα και 90 λεπτά αργότερα πέφτουν στα μισά. Το κάπνισμα αμέσως μετά τον θηλασμό μειώνει τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο θηλασμός δεν έχει πρόγραμμα και η ζήτηση μπορεί να είναι πολύ συχνή ανά διαστήματα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι υψηλό την πρώτη ώρα μετά τον θηλασμό και παραμένει σε υψηλά επίπεδα έως και 24 ώρες μετά το κάπνισμα. Το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται με την εκπνοή στον αέρα αρκετές ώρες μετά το κάπνισμα και γι’ αυτό δεν συστήνεται η συν-κοίμηση με το παιδί.

Οι οδηγίες για τις καπνίζουσες μητέρες (είτε θηλάζουν είτε δίνουν φόρμουλα) ή άλλους καπνίζοντες στην οικογένεια (παθητικό κάπνισμα) είναι:

  • Να καπνίζουν εκτός σπιτιού
  • Πολύ καλό πλύσιμο χεριών μετά το κάπνισμα και πριν την επαφή με το παιδί
  • Θέσπιση κανόνων για κάπνισμα εκτός σπιτιού κι εκτός αυτοκινήτου.
  • Αλλαγή ρούχων μετά το κάπνισμα
  • Να μην κοιμούνται με το παιδί

Συμπερασματικά:

Η καλύτερη επιλογή είναι να μην καπνίζει μια γυναίκα κατά τον θηλασμό. Στην περίπτωση όμως που έχει μεγάλη δυσκολία να διακόψει το κάπνισμα, ο Π.Ο.Υ θεωρεί ότι τα οφέλη του θηλασμού είναι περισσότερα σε σχέση με την χρήση φόρμουλας και δεν συστήνεται η διακοπή του. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι σημαντικό να περιορίζεται ο αριθμός των τσιγάρων και να τηρούνται οι οδηγίες για την όσο το δυνατόν μικρότερη επίδραση στο βρέφος. Πολύ σημαντικό είναι να βρει η γυναίκα την κατάλληλη υποστήριξη, προκειμένου να καταφέρει βήμα – βήμα να διακόψει το κάπνισμα, για την υγεία όλης της οικογένειας!

ΠΗΓΕΣ

1. Marina Macchi, Laura Bambini, Simone Franceschini, Ioana Diana Alexa, Carlo Agostoni (2021) «The effect of tobacco smoking during pregnancy and breastfeeding on human milk composition—a systematic review», Eur J Clin Nutr, May;75(5):736-747. doi: 10.1038/s41430-020-00784-3.
2. Marta Napierala, Jan Mazela, T Allen Merritt, Ewa Florek (2016) «Tobacco smoking and breastfeeding: Effect on the lactation process, breast milk composition and infant development. A critical review», Environ Res, 2016 Nov;151:321-338. doi: 10.1016/j.envres.2016.08.002.
3. Smoking and Breastfeeding - La Leche League International, https://www.llli.org
4. Tobacco and E-Cigarettes, Breastfeeding, CDC, https//www.cdc.gov

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης