Ήρθε η ώρα να σταματήσω τον θηλασμό: Πώς αποθηλάζω;

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Οι συστάσεις για τα βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα και με φυσιολογικό βάρος γέννησης κι έχουν αποκλειστικά μητρικό θηλασμό, είναι να ξεκινούν τις στερεές τροφές γύρω στους 6 μήνες. Στην αρχή τα περισσότερα βρέφη πειραματίζονται με τις τροφές έως ότου αποτελέσουν πλήρες γεύμα, με αποτέλεσμα τα γεύματα του θηλασμού να είναι αρκετά συχνά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την συνέχιση του θηλασμού και μετά τους 6 μήνες και την μη διακοπή του πριν την ηλικία των 2 ετών, ενώ η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει να συνεχίζεται ο θηλασμός τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες.

Ωστόσο, το πότε μια μητέρα θα αποφασίσει να σταματήσει τον θηλασμό είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εξαρτάται από την επιθυμία της κάθε γυναίκας, τον χρόνο επιστροφής στην δουλειά της (αν και δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει ο θηλασμός), τυχόν πιέσεις που μπορεί να δέχεται (από κοινωνικό περίγυρο, σύντροφο) αλλά και από το ίδιο το βρέφος.  Όταν το βρέφος αρχίσει από μόνο του να μην δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θηλάσει και αρχίζει να μειώνει τα γεύματα ώστε τελικά να σταματήσει τελείως ο θηλασμός, τότε αναφερόμαστε στον φυσικό απογαλακτισμό.

Σημεία που δείχνουν ότι είναι πιο έτοιμο να αποθηλάσει είναι όταν:

  • Ζητά να θηλάσει μόνο όταν βαριέται
  • Θηλάζει για πολύ λίγη ώρα (λιγότερο από ένα λεπτό τη φορά)
  • Τρώει καλά το φαγητό του
  • Δεν ζητά να θηλάσει όταν χτυπήσει
  • Κοιμάται κάποιες φορές χωρίς να θηλάσει
  • Όταν του προτείνεται κάτι άλλο, προτιμά αυτό παρά να θηλάσει
  • Δέχεται εύκολα περιορισμούς στο θηλασμό (π.χ. θηλασμός μόνο το βράδυ και μόνο στην πολυθρόνα)

Όταν το βρέφος δεν έχει δείξει σημεία απογαλακτισμού αλλά η μητέρα επιθυμεί την διακοπή του θηλασμού, συστήνεται η σταδιακή διακοπή, για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση και για το βρέφος και για την μητέρα. Η σταδιακή διακοπή μειώνει την πιθανότητα συμφόρησης γάλακτος στο στήθος. Στην περίπτωση που αισθανθεί μια γυναίκα το στήθος της πολύ βαρύ, μπορεί να βγάζει με το χέρι μια μικρή ποσότητα κάθε φορά.

Η βασική αρχή στην διαδικασία του αποθηλασμού είναι «δεν προσφέρω, δεν αρνούμαι», αλλά μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο ειδικά για βρέφη κάτω των 12 μηνών. Συστήνεται η διακοπή ενός γεύματος θηλασμού ανά 2 έως 5 ημέρες, ενώ μπορεί η γυναίκα να μειώνει σταδιακά και την διάρκεια κάθε θηλασμού. Είναι σημαντικό ο χρόνος που αφαιρείται από τον θηλασμό να αντικαθίσταται από φυσική επαφή, αγκαλιά, φιλιά, παιχνίδι, βόλτες, ενώ και ο πατέρας μπορεί να απασχολήσει σε αυτήν την φάση το παιδί και να έχει σημαντικό ρόλο και σε αυτήν την διαδικασία (τάισμα, βόλτες, παιχνίδι, κοίμισμα παιδιού). Οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού βοηθούν καθώς το βρέφος απασχολείται με ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Επίσης, συστήνεται να ξεκινά η διακοπή από τα γεύματα της ημέρας και να μένει τελευταίο το βραδινό (πριν τον ύπνο). Για τον απογαλακτισμό μετά τους 6 μήνες δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μπιμπερό καθώς είναι πολύ χρήσιμα και τα ειδικά ποτηράκια.

Επιπλέον, δεν θα ήταν βοηθητικό να ξεκινήσει η διαδικασία του αποθηλασμού σε φάση που το βρέφος θα δεχτεί και άλλες αλλαγές, όπως καινούριος φροντιστής, έναρξη βρεφονηπιακού σταθμού, καινούριο αδερφάκι, αλλαγή δωματίου.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί κάθε βρέφος για να αποθηλάσει ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του αλλά και την συναισθηματική κατάσταση κάθε γυναίκας.  Είναι σημαντικό η μητέρα να είναι σίγουρη και να μην κατακλύζεται από τύψεις κι ενοχές για την απόφασή της, καθώς όσο πιο ήρεμη είναι τόσο πιο καλή θα είναι η επικοινωνία της με το βρέφος και πιο θετικά τα αποτελέσματα. Κάποιες γυναίκες μπορεί να θεωρούν ότι το βρέφος δεν θα τις χρειάζεται και να δυσκολεύονται οι ίδιες με τον αποθηλασμό, ενώ το βρέφος δείχνει έτοιμο. Χρειάζεται επομένως να αφουγκραστεί η μητέρα τις δικές της ανάγκες και του βρέφους ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που δεν είναι εφικτός ο σταδιακός απογαλακτισμός, όπως ένα σοβαρό θέμα σωματικής ή ψυχικής υγείας, επαγγελματικοί λόγοι (π.χ. μεγάλο μακρινό ταξίδι). Για κάθε περίπτωση μιλώντας με τους επαγγελματίες υγείας μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

ΠΗΓΕΣ

  1. GUIDING PRINCIPLES FOR COMPLEMENTARY FEEDING OF THE BREASTFED CHILD, PAN AMERICAN HEALTH ORGANIZATION, Division of Health Promotion and Protection Food and Nutrition Program, www.who.int/nutritio
  2. https://www.lllgreece.org
  3. http://pediatrics.aappublications.org
  4. https://www.healthyliving.gr
  5. Πατσούρου Άννα (2013) «Θηλασμός: Μια υπέροχη σχέση», Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης