Τα οφέλη της βύθισης στο νερό κατά τον τοκετό, είναι πολλά και σημαντικά. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί η γυναίκα να βγει από το νερό. Ας δούμε τις περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο:
Αρχικά, όταν η ίδια η γυναίκα εκφράσει επιθυμία να βγει από το νερό. Σε κάποια φάση του τοκετού μπορεί η γυναίκα να αισθανθεί δυσφορία ή κούραση μέσα στο νερό, οπότε εκεί οφείλουμε να σεβαστούμε την επιθυμία της.
Όταν η γυναίκα παρουσιάσει κατά τον τοκετό υψηλή ή χαμηλή πίεση ή κάνει υπερθερμία/υποθερμία.
Είναι σημαντικό η βύθιση στο νερό να γίνει όταν οι συστολές είναι δυνατές, καθώς με την βύθιση η μήτρα χαλαρώνει. Αν η δραστηριότητα της μήτρας παραμένει χαλαρή στο νερό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να επιβραδύνεται η εξέλιξη του τοκετού, τότε πάλι συστήνεται η έξοδος από το νερό.
Κατά την βύθιση στο νερό, ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι παλμοί του εμβρύου για 1-2 λεπτά. Αν το έμβρυο φανεί ότι ρίχνει τους παλμούς (βραδυκαρδία) ή τους αυξάνει (ταχυκαρδία), απαιτείται η έξοδος της γυναίκας από το νερό.
Όταν η γυναίκα είναι μέσα στο νερό, ελέγχεται και η θερμοκρασία του νερού καθώς απαιτείται μια σταθερή θερμοκρασία 37 οC – 37,5οC . Σε άνοδο ή κάθοδο της θερμοκρασίας, χρειάζεται η σωστή ρύθμιση και μπορεί να χρειαστεί να βγει η γυναίκα από την πισίνα.
Κατά το 2ο στάδιο του τοκετού, όπου η γυναίκα σπρώχνει για να γεννήσει το παιδί της, είναι πιθανόν να βγουν κόπρανα στο νερό. Σε περίπτωση που η ποσότητα είναι μεγάλη και το νερό δεν είναι πλέον καθαρό, χρειάζεται να βγει από το νερό. Βέβαια, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, για τις γυναίκες που επιθυμούν τοκετό στο νερό, συνήθως συστήνεται να γίνει κλύσμα.
Τέλος, σε τυχόν παθολογική απώλεια αίματος, προφανώς και απαιτείται η έξοδος από το νερό.
Από την μαιευτική πρακτική, φαίνεται ότι ο πιο συνήθης λόγος για έξοδο από το νερό είναι η επιθυμία της γυναίκας κι ενίοτε η μη εξέλιξη του τοκετού.
Θα σας προτείνω να απολαύσετε τα οφέλη του νερού και για ό,τι χρειαστείτε, έχετε κοντά σας την σιγουριά και την ασφάλεια της μαιευτικής ομάδας που έχετε επιλέξει και σας υποστηρίζει!
GUIDELINES FOR WATER IMMERSION AND WATER BIRTH, Arizona Department of Health Services, November 2016
Guideline for the Management of Women Requesting Immersion in Water for Active Labour and/or Birth, NHS, June 2020
Arizona Administrative Code Article 1. Licensing of Midwifery, http://apps.azsos.gov
Harper B., – Water birth International (2006). Guideline for a Safe Water Birth. http://www.waterbirth.org
Cluett, E., & Burns, E. Immersion In Water In Pregnancy, Labor, And Birth. Cochrane Database Syst Rev., 317-317. Retrieved April 13, 2015.
Evidence on the Safety of Water birth. http://evidencebasedbirth.com/waterbirth
Demirel G., Moraloglu O., Celik I.H., Erdeve O., Mollamahmutoglu L., Oguz S.S., Uras N., Dilmen U., (2013) "The effects of water birth on neonatal outcomes: a five-year result of a referral tertiary centre". European Review for Medical and Pharmacological Sciences 17:1395-1398.
Guideline for Use of Water during Labour and Birth. Worcestershire NHS.
Gilbert, R., & Tookey, P. (1999). Perinatal mortality and morbidity among babies delivered in water. British Medical Journal, 319, 183-7. Retrieved from http://www.bmj.com
Guidelines for Environmental Infection Control in Health-care Facilities: Recommendations of CDC and the Healthcare Infection Control Practices Advisory Committee. CDC Healthcare. www.cdc.gov/hicpac/pdf/guidelines/
Harding, C., Munro, J., & Jokinen, M. (2012). Evidence Based Guidelines for Midwifery-Led Care in Labour: Immersion in Water for Labour and Birth.
Royal College of Midwives. 17 Ingelby RM, J. (2014). Water birth Guideline: The use of the pool during labour and delivery. East Cheshire NHS.