Μπάνιο νεογνού – βρέφους

Avatar photo

MSc, Μαία – Σύμβουλος Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων

Είναι πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό τα ζευγάρια που γίνονται γονείς για πρώτη φορά να έχουν άγχος για την καθημερινή φροντίδα του παιδιού τους. Αυτό που ακούμε συχνά είναι: «Πώς θα το πιάσω;», «Φοβάμαι μην το πιέσω ή μην το πονέσω», «Φοβάμαι ότι θα μου γλιστρήσει». Και όταν τελικά δείχνουμε τον τρόπο, όλα αυτά που μοιάζουν βουνό, σταδιακά μπαίνουν σε μια σειρά. Γιατί τελικά αυτό που συνηθίζω να λέω στους νέους γονείς είναι ότι η μεγαλύτερη πρόκληση με την γέννηση του παιδιού δεν είναι η αλλαγή της πάνας ή το μπάνιο αλλά οι αλλαγές που φέρνει το νέο μέλος…

Ας δούμε όμως τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για το μπάνιο του νεογνού – βρέφους:

Αρχικά συστήνουμε μια απλή μπανιέρα, χωρίς ενσωματωμένο κάθισμα ή έξτρα κάθισμα. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να έχει η μπανιέρα εσωτερικά θερμόμετρο ή να αγοράσουμε θερμόμετρο. Η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ελεγχθεί με τον αγκώνα μας. Θέλουμε να είναι ζεστό, όχι χλιαρό ή καυτό. Αν έχουμε θερμόμετρο, η επιθυμητή θερμοκρασία είναι 37 – 37,5οC.

Το δωμάτιο, επίσης, να είναι ζεστό. Η θερμοκρασία του χώρου δεν χρειάζεται να ξεπερνά τους 22ο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια θερμαντική συσκευή για να ζεστάνουμε το δωμάτιο που θα γίνει το μπάνιο του μωρού (π.χ. αερόθερμο, κλιματιστικό). Για το κλιματιστικό είτε η χρήση του γίνεται χειμώνα είτε καλοκαίρι, προϋποθέτει τον κατάλληλο καθαρισμό και συντήρηση.

Είναι σημαντικό να προτιμούμε φυτικά προϊόντα, καθώς το δέρμα του νεογνού (ειδικά τους πρώτους μήνες) είναι ευαίσθητο και να έχουμε μια ενυδατική βρεφική κρέμα ή ένα φυτικό λάδι χωρίς αιθέρια έλαια για την ενυδάτωση μετά το μπάνιο (π.χ. αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας). Φυσικά αν ένα βρεφάκι έχει κάποιο δερματικό θέμα (π.χ ατοπική δερματίτιδα), ο παιδίατρος συστήνει πιο ειδικό προϊόν.

Τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση ο ομφαλός δεν έχει πέσει συνήθως, οπότε μπορούμε να κάνουμε μπάνιο με τρεχούμενο νερό, χωρίς να απαγορεύεται και η βύθιση στο νερό. Αρκεί να γίνεται πολύ αραιά και να μένει για πολύ λίγα λεπτά το νεογνό στο νερό, ώστε να μην μουλιάσει ο ομφαλός. Μετά το μπάνιο είναι σημαντικό να γίνει ένα πολύ καλό στέγνωμα του ομφαλού με την πετσέτα και φυσικά να καθαριστεί με βαμβάκι ή γάζα εμποτισμένα με οινόπνευμα. Συνήθως, επειδή οι γονείς αγχώνονται με τον ομφαλό, επιλέγουν την βύθιση στο νερό όταν ο ομφαλός έχει πέσει.

Από την στιγμή που ο ομφαλός έχει πέσει, χρειάζονται 2-3 ημέρες ακόμη για να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα. Αυτό συνήθως στις 7-10 ημέρες από την γέννηση έχει συμβεί. Από εκεί και μετά η βύθιση στο νερό, μπορεί να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς σπάνια το βρέφος ιδρώνει ή βρωμίζεται. Ούτως ή άλλως καθημερινά καθαρίζεται τοπικά.

Για το μπάνιο είναι σημαντικό το νεογνό – βρέφος να είναι σε φάση ήρεμης εγρήγορσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι ξύπνιο αλλά ήρεμο. Αν τυχόν την ώρα που σκεφτόμασταν να κάνουμε το μπάνιο, το παιδί έχει άλλη ανάγκη, θα αφήσουμε το μπάνιο για πιο μετά ή την επόμενη μέρα. Επίσης, δεν το κάνουμε μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό. Φυσικά, είναι σημαντικό κι εμείς να είμαστε ήρεμοι και να μην βιαζόμαστε!

Πώς κάνουμε το μπάνιο:

Τοποθετούμε νερό λίγο πάνω από την μέση της μπανιέρας, ελέγχουμε θερμοκρασία και ξεντύνουμε το παιδί. Αν έχει λερωμένη πάνα, πρώτα καθαρίζουμε πολύ καλά τοπικά και μετά θα συνεχίσουμε με την βύθιση. Στο νερό μπορούμε να ρίξουμε 1 – 2 σταγόνες από το βρεφικό αφρόλουτρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξεβγάλουμε το παιδί μετά το μπάνιο.

Πώς κρατάμε το παιδί:

Εφ’ όσον είμαστε δεξιόχειρες, με το αριστερό χέρι γραπώνουμε την μασχάλη του παιδιού, ώστε ο αυχένας του να στηρίζεται στον καρπό μας και το δεξί μας χέρι ακουμπά τον ποπό του μωρού. Τοποθετούμε πρώτα τα πόδια στο νερό κι έπειτα το υπόλοιπο σώμα, αφήνοντας έξω από το νερό το κεφάλι-πρόσωπο. Τότε μπορούμε να ελευθερώσουμε το δεξί μας χέρι για να ρίξουμε νερό από την μπανιέρα στο κεφαλάκι ή για να κρατήσουμε σταθερά την κοιλίτσα του μωρού μέσα στο νερό. Είναι σημαντικό η κοιλίτσα να είναι μέσα στο νερό, γιατί αλλιώς το παιδί κρυώνει, κλαίει και τελικά δεν ευχαριστιέται το μπάνιο του. Το αφήνουμε όσο δείχνει ότι το ευχαριστεί (συνήθως μερικά λεπτά είναι αρκετά) και το βγάζουμε σκουπίζοντάς το με βαμβακερή πετσέτα. Ταμπονάρουμε ξεκινώντας από τα μαλλιά, αυτιά και συνεχίζουμε εστιάζοντας περισσότερο στις πτυχές (λαιμό, μασχάλες, ανάμεσα στα μπουτάκια).

Συνήθως για το μπάνιο συστήνουμε να γίνεται πιο αργά το απόγευμα. Το μπανάκι αυτήν την ώρα βοηθά το παιδί να χαλαρώνει από τυχόν πονάκια και το προετοιμάζει για την βραδινή ρουτίνα ύπνου. Μια πολύ καλή ρουτίνα είναι να συνδυάζεται με χαλαρωτική μουσική και μασάζ! Επιπλέον, ο μπαμπάς του έχει επιστρέψει από την δουλειά, οπότε μπορεί να προσφέρει ο ίδιος το μπάνιο στο παιδί του για να έχουν χρόνο μαζί!

Θυμηθείτε οτι το μπάνιο είναι μια ώρα χαλάρωσης, ανακούφισης, ευχαρίστησης και παιχνιδιού. Απολαύστε την!!!

ΠΗΓΕΣ

Bathing your baby, https//www.babycentre.co.uk
Baby's First Bath: How to Bathe a Newborn - What to Expect, https://www.whattoexpect.com
Bathing Your Baby - HealthyChildren.org, https://www.healthychildren.org › Bathing-Your-Newborn

 

Μοιράσου το στα social media

Array

Διαβάστε επίσης